EU: Irriterende roaming skal væk nu

Stor plan for et digitalt indre marked i de 28 EU-lande kommer til maj og vil bl.a. gøre op med de dyre udlandstakster og sikre, at alle har lige adgang til Internet.

EUs digitale superkommissær, Andrus Ansip, lægger op til livtag med tre væsentlige hindringer, heriblandt den forhadte roamingafgift for at bruge mobiltelefonen og mobildataforbindelsen i udlandet. Arkivfoto: Julien Warnand, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dyre udlandsmobiltakster, dårlig koordinering af mere plads til mobiltrafik på tværs af landegrænserne og mangelen på ligestilling for al internettrafik er altafgørende forhindringer, som skal ryddes af vejen, før det kan lykkes at skabe et digitalt indre marked i de 28 EU-lande.

»Irriterende roamingafgifter« står der på superkommissær Andrus Ansips problemliste forud for, at den tidligere estiske premierminister sammen med sin tyske kollega, Günter Oettinger, der er EUs digitale kommissær, til maj vil afsløre, hvordan EU skaber et digitalt indre marked.

Ikke flere ankerboyer

EU mener, at det i princippet skal koste præcis det samme at bruge mobil- og mobildataforbindelsen i de øvrige 27 EU-lande som derhjemme, og det synspunkt vinder solid opbakning i medlemslandene, ligesom teleselskaberne har erkendt, at det er fortid, hvor man tog skyhøje afgifter af udenlandske mobilbrugere - dog kun inden for EU, hvilket Odenses borgmester, Anker Boye, har fået et særdeles indgående kendskab til efter sin gigantiske mobilregning på omkring en kvart million kroner oparbejdet i Tyrkiet.

EU-landene skal også blive bedre til at sikre, at det er de samme mobilfrekvenser, som bruges i alle landene, også fremadrettet, hvor der bliver brug for endnu mere plads, efterhånden som en stadig større del af datatrafikken kører via mobilnettene. Endelig er det et problem, at det ikke er skrevet ned, at man ønsker at bevare Internettet som åbent og frit - altså indføre såkaldt netneutralitet, hvor ingen kan købe sig til en plads i overhalingsbanen på bekostning af andre, men hvor man dog gerne må tilkøbe sig bedre adgang end den normale, blot det ikke påvirker den normale hastighed og båndbredde.

Det sagde Andrus Ansip forleden på et debatmøde, som European Internet Foundation holdt i Bruxelles.

Teleselskaber laver specialabonnementer

Alle EU-Kommissionens forslag skal forhandles på plads med Europaparlamentet, som bl.a. har bakket helhjertet op om at få fjernet roamingafgifterne.

Imens fortsætter teleselskaberne med at udtænke nye abonnementer, hvor man kan slippe for nogle af roamingafgifterne ved at betale lidt ekstra om måneden. Senest lancerede Danmarks næststørste teleselskab, Telenor, i mandags nye erhvervsabonnementer, hvoraf det største - til 349 kroner om måneden - er med fri tale i hele EU og med 500 megabyte mobildata om måneden i de 27 øvrige EU-lande. Tidligere har »3« afskaffet udlandsafgiften, hvis en dansk telefon ringer til andre danske telefoner mellem en række udvalgte EU-lande og Danmark.

EU arbejder også på at stramme databeskyttelsen og gøre den ens i de 28 medlemslande.