EU-indgreb mod Microsoft uden virkning

Færre bruger Microsofts Internet Explorer til at gå på nettet med, men andelen er ikke faldet mere end før EUs indgreb mod den amerikanske IT-gigant.

Internet Explorer mister godt nok markedsandele men i samme tempo som før EU-indgrebet. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs hårdhændede armvridning på IT-giganten Microsoft for at give PC-brugerne bedre mulighed for at vælge andre adgangsveje til Internet end Microsofts eget Internet Explorer, har ikke betydet større ændringer.

Godt nok er andelen af viste netsider gennem Internet Explorer i EU-landene faldet fra 44,9 procent i januar til 39,8 procent i oktober, men i 2009 - før EUs indgreb - faldt den med 5,5 procent og i 2008 med otte procent, skriver avisen International Herald Tribune med det irske netstatistikbureau StatCounter som kilde.

Frit valg med EU-støtte

EU havde ellers lagt op til store ændringer, da EU-Kommissionen i december 2009 tvang Microsoft til fra marts 2010 at give alle Windows-brugere et valg mellem 12 internetprogrammer, heriblandt Microsofts eget Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera og Apples Safari. Det skete ved, at en Windows-opdatering bad folk om at vælge, hvilket program de ønskede at bruge til at gå på nettet med.

EUs indgreb kom efter en klage fra norske Opera, for selv om alle frit kan hente andre internetprogrammer, er Windows som computerstyresystem født med Internet Explorer, hvilket giver Microsoft en kæmpe fordel, fordi Windows kører på henved 90 procent af alle personlige computere i verden.

Det er især internetgiganten Google, der har vundet terræn med sin Chrome-browser, som i oktober havde bemægtiget sig en markedsandel i Europa på 11,9 procent mod 5,8 procent i januar.

Stor uenighed om betydning

Der er stor uenighed om, hvorvidt EU-indgrebet har betydet noget. EU-Kommissionen siger selv, at faldet i Microsofts markedsandel på browserområdet viser, at det var relevant at gribe ind. Andre mener, at faldet ville være sket alligevel. Dog er der generel enighed om, at indgrebet har øget opmærksomheden hos folk om, at der findes alternativer til Internet Explorer - uanset om de har valgt at installere og bruge dem eller ej.

Microsoft selv ønsker ikke at kommentere tallene men henviser til, at man har gjort, hvad EU-Kommissionen forlangte.

Ifølge de seneste tal fra august 2010 fra Foreningen af Danske Interaktive Medier, som tæller alle de større medier i Danmark, brugte 72,4 procent af danskerne en udgave af Internet Explorer, 12,8 procent en udgave af Firefox, 6,6 procent en udgave af Google Chrome, 6,8 procent en udgave af Apple Safari og 0,1 procent en udgave af Opera.