EU i nyt angreb på Microsoft

IT-giganten Microsoft anklages nu igen for at misbruge sin dominerende stillingen inden for styresystemer. EU fremsætter nu ny kritik i en sag, der har kørt i årevis.

EU mener fortsat, at IT-giganten Microsoft misbruger sin dominerende stilling på al verdens PCer til at fremme sit eget Internet-program, Internet Explorer. Foto: Paul J. Richards, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Balladen om Microsoft og browseren Internet Explorer - og konkurrencelovgivningen på området - er på ingen måde slut, selv om den har stået på i årevis. I fredags fremsatte EU en heftig kritik mod den amerikanske softwarevirksomhed, der - ifølge EU - stadig misbruger sin dominans med Windows til at fremme Internet Explorer.

Sagen har stået på siden midten af halvfemserne, hvor Microsoft i USA fik klø af EU for at bruge ublu tricks for at presse konkurrenten, Netscape, ud af browserverdenen. Microsofts Windows fandtes allerede dengang på hovedparten af alle PCer, og Internet Explorer blev leveret sammen med Windows, hvilket endte med at tage livet af Netscape-browseren, som folk aktivt skulle hente fra nettet.

Senere fik Microsoft en EU-sag på halsen, fordi Microsoft bandt Windows sammen med Windows Media Player, der gjorde livet surt for konkurrerende musikafspillere.Microsoft har allerede betalt bøder til EU for op mod en milliard dollars, senest i februar, hvor EU trak sig sejrrigt ud af den seneste sag.

Nu har EU så genlivet den gamle amerikanske sag om Internet Explorer efter en klage fra den norske browserproducent, Opera. Den norske virksomhed er primært kendt for at producere verdens mest populære uafhængige browser til mobiltelefoner, men leverer også en udgave til computere - herunder en til Windows.

Opera er en af de helt små browserproducenter til PCer, hvor Firefox indtil videre er den eneste, der har haft nogenlunde succes med at æde sig ind på Internet Explorer. Det skyldes blandt andet, at Internet Explorer mere end nogen anden browser er plaget af spyware og virus, hvilket Firefox er i langt mindre grad.Microsoft har ikke afgjort, hvordan de vil forholde sig til klagen, men har kort udtalt, at selskabet har i sinde at overholde gældende europæisk lov.