EU graver endnu mere i Apples skattesag

Afgørelse i det, der kan blive et milliardstort skattesmæk, ser først ud til at komme efter det irske valg til februar.

Apples skatteaftale med den irske regering er lige nu i EUs søgelys. Apples topchef, Tim Cook, bekendtgjorde for nylig, at Apple desuagtet vil udvide bemandingen i Cork, hvor det europæiske hovedkontor ligger. Arkivfoto: Michael MacSweeney, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRELAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU har brug for at grave mere i skattesagen mod den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple og udsætter derfor sin afgørelse i nogle måneder.

Det irske finansministerium bekræfter, at man netop har afleveret yderligere svar til EU-Kommissionens undersøgelse. Dermed får skattesagen ingen umiddelbart indflydelse på det irske parlamentsvalg, som forventes holdt i februar. Det er netop Apples skatteaftale med Irland, der er i fokus som den største af de igangværende skattesager, som EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, lige nu kører.

Aftalen mistænkes for at give Apple en række skattemæssige fordele, således at Irland kan bevare Apples europæiske hovedsæde i Irland, der er kendt for at have lavere erhvervsskatter end de øvrige EU-lande for derved lettere at kunne trække store, amerikanske selskaber . EU-Kommissionen mener, at skatteaftalen kan være ulovlig.

Afviser ulovligheder

»Vi forventer ingen beslutning før efter nytår,« siger en talsmand for det irske finansministerium til den britiske finansavis Financial Times.

Margrethe Vestager beordrede i oktober Luxembourg og Holland til at kradse mange millioner euro ind i ekstraskat fra den italienske bilproducent Fiat og den amerikanske kaffekæde Starbucks. Og i sidste uge blev burgerkæden McDonald's så også trukket ind i manegen og spotlyset for en gunstig skatteaftale med Luxembourg.

Apple-sagen er dog den mest celebre af dem alle, fordi beløbet ventes at runde milliarder, hvis Apple-aftalen bliver kendt ulovlig.

Den irske regering afviser, ligesom Apple selv, at have foretaget sig noget ulovligt.

Der er delte meninger om, hvad der skal lægges i udsættelsen og den fortsatte granskning. Nogen ser det som en politisk beslutning om ikke at påvirke det irske valg med, hvad man antager vil falde ud til et betragteligt skattesmæk til Apple.