EU godkender Chrysler-salg

EU-kommissionen godkender kapitalfonden Cerberus køb af den tabsgivende Chrysler Group fra DaimlerChrysler. Endnu mangler de amerikanske myndigheder at godkende handlen.

EU-Kommissionen godkendte tirsdag DaimlerChryslers salg af den amerikanske afdeling til kapitalfonden Cerberus Capital Management. Det skete ved en særlig simpel procedure, fordi der ikke var nogle indvendinger fra hverken konkurrenter, eller partnere.

DaimlerChrysler besluttede i maj at sælge hovedparten af den tabsgivende Chrysler Group inkl. den finansielle arm til Cerberus. Aftalen forventes at blive lukket i tredje kvartal, men mangler dog stadig de amerikanske myndigheders blåstempling.

Det er første gang en af de tre store amerikanske bilproducenter vil blive drevet af en kapitalfond. Angiveligt skal Cerberus poste mere end 6 mia. dollar – svarende til over 32 mia. kr. - ind i bilfabrikken, der kæmper med tab og skarp konkurrence fra japanske biler.

DaimlerChrysler slipper på den anden side heller ikke fra handlen uden skrammer. Ifølge Reuters Bureau skal DaimlerChrysler betale mere end 1,5 mia. dollar til Chrysler for at slippe ud af den ni år gamle fusion. De to bilgiganter gik sammen i 1998 i en fusion, der skulle forene folkelige mærker som Jeep med luksusmærket Mercedes-Benz.

Cerberus betaler 7,4 mia. dollar for at få 80,1 pct. af Chrysler og finansdelen. Hovedparten – 5 mia. dollar – går til Chrysler, 1,05 mia. går til finansselskabet, mens DaimlerChrysler får 1,35 mia. dollar. Til gengæld låner Daimler 405 mio. dollar til Cerberus.

DaimlerChrysler skifter navn til Daimler AG, hvis aktionærerne godkender det.