EU går i krig mod udlandspriser på telefoni

Enighed om at indføre faste maksimumpriser, når man ringer til udlandet herhjemmefra.

Det koster stadig ekstra at ringe til udlandet herhjemmefra, selv om EU afskaffede roamingpriserne. Det skal der nu gøres op med. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et år efter at EU fik afskaffet de forhadte roamingpriser for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i udlandet, har Europa-Parlamentet nu taget initiativ til at få afskaffet ekstraprisen for at ringe herhjemmefra til udenlandske telefonnumre.

Efter 12 timers forhandlinger enedes de 28 EU-lande onsdag med europaparlamentarikerne om at begynde at skære ned på udlandspriserne, så det fremover højst må koste 19 cent eller 1,41 kroner i minuttet at ringe fra f.eks. Danmark til et andet EU-land, mens det ikke må koste mere end seks cent eller 45 øre at sende en SMS-tekstbesked. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Vi betaler stadig udlandspriser herhjemme

Da EU sidste år i juni afskaffede roamingpriserne, betød det, at alle, der opholder sig i et af de øvrige 27 EU-lande, kan ringe til eller blive ringet op fra et andet EU-land - samt Norge, Island og Liechtenstein – og kan bruge dataforbindelsen til præcis samme pris, som hvis man befandt sig i Danmark.

Men så snart man er tilbage i Danmark og vil ringe til udlandet, betaler man almindelig udlandstakst som altid.

Ifølge den europæiske forbrugerorganisation BEUC koster det mellem fem og 80 cent i minuttet at ringe hjemmefra til et andet EU-land.

EU-Kommissionens begrundelse for gennem flere år at hakke af roamingpriserne, indtil de fra juni 2017 helt blev afskaffet, var, at det forstyrrer planerne om et fælles, indre marked i de (endnu) 28 EU-lande.

Presset på økonomien i nogle lande

Teleselskaberne har brokket sig over, at EUs indblanding i priserne lægger ekstra pres på dem, fordi der forsvinder en del indtægter. I forhold til roaming rejser flere fra Nordeuropa til Sydeuropa end omvendt. Og selv om folk ikke betaler ekstra længere, skal teleselskaberne fortsat afregne internt med hinanden til EU-regulerede maksimumpriser, som sættes ned år for år.

Snakken om derudover at tvangsfjerne udlandspriserne er derfor blevet modtaget med hovedrysten, da den først kom frem. Konkurrencesituationen i EU-landene er nemlig højst forskellig. I Danmark har den i mere end ti år være benhård, og det er svært at tjene penge som teleselskab.

EU-Kommissionen har i den nye aftale om udlandstelefoni fået indført en bestemmelse om, at den nationale telemyndighed får mulighed for at undtage selskaber, som ansøger om det med henvisning til, at deres forretning risikerer at gå ned.