EU går i kødet på danske banker

De europæiske finanstilsyn stresstester hele 91 banker og lægger resultaterne frem. Hele tre danske storbanker er med.

Danske Bank er en blandt flere danske banker, der nu skal stresstestes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU vil offentliggøre stresstest af en lang række europæiske banker, der skal berolige markedet efter den europæiske gældskrise, som satte euroen under pres og skabte mistillid til regionens banker.

I Danmark omfatter det Danske Bank, Jyske Bank samt Sydbank, som nu alle kan se frem til at blive målt og vejet i fuld offentlighed. Dertil kommer svenske banker som Nordea, SEB og Handelsbanken og tyske banker som Deutsche Bank og HSH Nordbank, som også har aktiviteter i Danmark.

Business skrev i juni, at det formentlig kun ville være Danske Bank og svenske Nordea, der ville komme med i Skandinavien. Men siden er øvelsen blevet udvidet til at omfatte de største nationale pengeinstitutter, og derfor kommer der også flere danske banker med.

Det er den lidet kendte europæiske sammenslutning af finanstilsyn, CEBS, der står for testen. Den skal dække mindst 50 pct. af den samlede banksektor i hvert land, og samlet vil testen dække ca. 65 pct. af den europæiske banksektor målt på aktiver.

Resultaterne bliver først lagt frem den 23. juli, men sent onsdag løftede CEBS lidt af sløret for metoden, samt hvilke banker der kommer med.

Se den fulde liste her

Testen vil omfatte forskellige makroøkonomiske scenarier med parametre som udviklingen i BNP, ledighed og forbrugerprisindeks - land for land og over to år. Dertil kommer et scenarie med rentechok. Testen bliver lavet i tæt samarbejde med den europæiske centralbank, ECB, og EU-kommissionen.

De amerikanske myndigheder havde sidste år stor succes med en lignende test, som genskabte tilliden til de amerikanske banker efter subprimekrisen.

Det er også formålet med den europæiske pendant, men spørgsmålet er, om testen bliver omfattende nok. Reuters Bureau citerer en anonym London-baseret analytiker for, at det ikke er til at se af den fremlagte metode, om testen bliver detaljeret nok til at berolige markedet.

I Europa går bekymringen særligt på de tyske og spanske regionalbanker, der ofte er politisk kontrollerede og typisk har eksponeret sig massivt mod ejendomssektoren. Med udvidelsen af testen bliver en lang række af de tyske "landesbanker" og spanske "cajas" omfattet, og de to lande har langt de fleste pengeinstitutter med på listen.

Stresstesten vurderes at komme til at fylde en stor del af dagsordenen på torsdagens møde i ECB.