EU-finansministre indgår aftale om regler for bankafvikling

EUs finansministre er blevet enige om en fælles afviklingsmekanisme for kriseramte banker, som er det sidste store element i en kommende bankunion.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem før onsdagens møde om bankunionen Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER

EUs finansministre har onsdag indgået en aftale om regler for afvikling af kriseramte banker i en kommende bankunion.

»I dag er en meget betydningsfuld dag for bankunionen,« sagde EUs kommissær for det indre marked, Michael Barnier efter 12 timers forhandlinger i Bruxelles.

»Vi arbejder på revolutionære ændringer af Europas banksystem, så skatteborgerne ikke kommer til at hænge på regningen i bankkriser og på en afslutning af en æra med massive redningspakker,« tilføjede han.

Ministrene blev enige om regler, der skal sørge for at afvikle kriseramte banker, når et nyt europæisk banktilsyn kræver det for at undgå en lavineeffekt, hvor flere bliver revet med i faldet.

For de lande som går med i en kommende bankunion bliver der med aftalen lavet en solidarisk mekanisme, så deres banker i stadig højere grad kommer til at hjælpe hinanden. Det vil ske gennem et system af bankfinansierede fonde.

Økonomi og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er glad for aftalen.

»Den sikrer mere stabilitet og opfylder de danske krav om, at skatteyderne skal beskyttes, og at bankerne selv skal betale,« siger hun.

Margrethe Vestager mener, at aftalen sikrer ligebehandling, hvis Danmark vælger at stå uden for en kommende bankunion.

»Der er ikke noget i selve aftalen, som gør, at vi mere eller mindre automatisk må sige nej tak,«.

Aftalen skal nu igennem forhandlinger med Europaparlamentet.

Ministeren håber, at en aftale kan nås, inden Europaparlamentsvalget 25. maj næste år.