EU får hård, dansk nød at knække

Dansk Erhverv vil have EU-Kommissionens hjælp til at fjerne indviklet og særlig, dansk afgift på forskellige typer af nødder.

En nød er ikke bare en nød - og netop det er en hård nød at knække for mange virksomheder, som løber sur i de forskellige afgifter fra nød til nød - med og uden skal. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Der er hakkede nødder, der er hele nødder, der er nødder med skal, der er nødder uden skal, og så er der hasselnødder, mandler... - og afgiften til statskassen er forskellig, når virksomhederne skal betale.

Derfor går Dansk Erhverv nu til EU-Kommissionen for at få fjernet den nøddeafgift, som i årtier har fremkaldt et massivt arbejde i alle virksomheder, der køber, producerer eller bruger nødder i deres produkter.

»Nøddeafgiften giver kæmpe store problemer for dansk erhvervsliv, men den giver kun peanuts til statskassen, som får omkring 270 millioner kroner ind om året. I det store billede er det ikke voldsomt meget, men det administrative besvær er stort, for der er enormt mange forskellige nødder, og satserne er forskellige, alt efter om de er hakkede, hele, med skal eller uden skal. Tænk bare på, hvis man importerer müssli fra udlandet - det er et administrativt mareridt!« siger skattepolitisk chef Jacob Ravn fra Dansk Erhverv, der er arbejdsgiverforening for 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning, videnservice, oplevelse, velfærd samt transport.

10 kroner for hasselnødder, 15 for mandler

Erhvervsorganisationen mener, at nøddeafgiften, som er en del af den såkaldte chokoladeafgift, er EU-stridig og betyder en urimelig forskelsbehandling af udenlandske nødder og produkter, som Danmark importerer mange af. Et kilo hasselnødder produceret i Danmark betales der 10 kroner i afgift af, mens et kilo mandler, som ikke er produceret i Danmark, koster 15 kroner i afgift.

»Det er også med til at give grænsehandel og illegal handel, men især grossister, som importerer udenlandske varer, bliver hårdt ramt. Vi regner med, at EU-Kommissionen vil tage dette alvorligt. Danmark er det eneste land, der har en nøddeafgift. Finland havde en sukkerafgift, men fødevaremyndigheden klagede til Kommissionen i 2013, og den finske regering afskaffede den i efteråret 2015,« forklarer Jacob Ravn, som forventer, at Kommissionen vil bede den danske regering om at ændre afgifterne.

Ifølge Dansk Erhverv vil det reelle tab for statskassen ved en afskaffelse af nøddeafgiften ikke være på 270 millioner kroner men kun på 140 millioner, fordi en del af de penge, som ikke betales i afgift, i stedet vil blive brugt på andre områder i virksomheden, hvor der vil blive afregnet med staten.