EU ét skridt tættere på banktilsyn

Finansministrene i EU gav tirsdag formelt håndslag på, at de vil oprette et fælleseuropæisk banktilsyn. Detaljerne er dog langt fra på plads.

Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er EU officielt på vej mod at oprette et fælles banktilsyn. Tirsdag blev finansministrene i EU enige om at få formalia på plads og give håndslag på, at det vil oprette et tilsyn. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Arbejdet med at handle et fælleseuropæisk tilsyn på plads, der skal være et bolværk mod fremtidige finanskriser, har været undervejs i månedsvis, men nu er det altså officielt vedtaget, at tilsynet skal blive til virkelighed.

Det er et lille men ikke desto mindre vigtigt led i processen, der vil øge EUs »troværdighed« på området, noterer den litauiske finansminister Rimantas Sadzius, der repræsenterer formandslandet Litauen, på sin Twitter-konto.

Der er dog mange knaster forude i arbejdet med at blive enige om et nyt tilsyn. Landenes særinteresser bliver ved med at spøge, og det gør en endelig aftale svær at handle på plads. Blandt andet Storbritannien, der står uden for eurosamarbejdet, står stejlt på en række områder.

Derudover er det teknisk set kun det ene ben, men er blevet enige om i Bruxelles. Tilsynsaftalen skal nemlig gå hånd i hånd med en aftale om, hvordan man praktisk skal afvikle dødsdømte banker - som man herhjemme kender fra skraldespandsselskabet Finansiel Stabilitet. Det er der endnu ikke opnået enighed om at oprette.