EU-energipakke er en julegave til danske virksomheder

Dansk erhvervsliv glæder sig over EU-Kommissionens "vinterpakke", der skal binde EU's energisystemer sammen.

Dansk Industri og Dansk Fjernvarme forventer store ordrer til danske virksomheder i de kommende år som følge af EU's vinterpakke om et mere effektivt energimarked i Europa. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

EU-Kommissionens vinterpakke på energiområdet er et stort og vigtigt bidrag. Et europæisk elmarked, som er effektivt og velfungerende, vil styrke den grønne omstilling og danske virksomheder inden for energiteknologi.

Det fastslår direktør Tine Roed i Dansk Industri.

- Det er nogle virkelig gode og vigtige initiativer, kommissionen spiller ud med. Både for vores grønne omstilling og vores virksomheder, siger hun i en skriftlig kommentar.

Tine Roed peger på, at EU's aktuelle overskud af elkapacitet betyder, at vores energiforsyning og den vedvarende energis vej ind i systemet bliver dyrere end nødvendigt.

- Kommissionen vil skabe et mere effektivt elmarked, og det vil være en klar fordel for den grønne omstilling. I Danmark er vi helt afhængige af vores elsamarbejde med Tyskland og de øvrige naboer, siger DI-direktøren.

Dansk Industri hilser det velkomment, at kommissionen lægger op til at øge målet for mere effektiv brug af energien fra 27 til 30 procent i 2030, målt i forhold til niveauet i 2007.

- I mange lande er der kæmpepotentiale for at spare på energien, ikke mindst i bygninger, siger Tine Roed.

Organisationen Dansk Fjernvarme ser gyldne tider forude for den danske specialitet af samme navn, siger international chef Birger Lauersen.

- Den danske model, hvor flere end 64 procent af husstandene har fjernvarme, er en international succes, som jeg er overbevist om, at EU-Kommissionen vil skele til, siger Birger Lauersen.

I Danmark kommer mere end halvdelen af fjernvarmen fra vedvarende energi. Øget indpasning af solvarme og biomasse gør, at andelen er stigende. Og det vil inspirere andre lande, forventer Dansk Fjernvarme.

- Jeg tror, mange lande omkring os vil tænke, at den måde, vi har omstillet varmesektoren på i Danmark, er en omkostningseffektiv måde at indpasse store mængder vedvarende energi på, siger Birger Lauersen.

Den danske fjernvarmeindustri eksporterer for mere end 6 milliarder kroner årligt og forventer, at andelen øges til mere end 11 milliarder kroner i 2025.

/ritzau/