EU dropper musiksag mod Apple

Ingen beviser for, at Apple tvinger pladeselskaber til at behandle konkurrenter med gratis musiktjenester dårligere. EU vil dog fortsat følge streamingmarkedet tæt.

Apple Music har været i søgelyset for konkurrenceforvridning, men EU indstiller nu sine undersøgelser. Arkivfoto: Andrew Burton, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU indstiller sine undersøgelser af den amerikanske IT-gigant Apples nye musiktjeneste, Apple Music, fordi mistanken om, at Apple forsøger at tvinge pladeselskaber til at sige nej til gratisversioner af musiknumrene på andre streamingtjenester ikke holder.

Mistanken dukkede op, da Apple i juni lige før sommerferien lancerede Apple Music. EU-Kommissionen har efter at have forhørt sig hos et større antal pladeselskaber besluttet, at der ikke er noget at komme efter. Hvis Apple rent faktisk havde krævet, at pladeselskaberne lagde forhindringer i vejen for, at andre streamingtjenester med gratis, reklamefinansieret lytning kunne få adgang til de samme musiknumre, som Apples betalte musiktjeneste tilbyder, ville det være en overtrædelse af den europæiske konkurrencelovgivning.

Stadig i søgelyset

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, indledte allerede i april undersøgelsen af Apple ved at sende spørgeskemaer ud til mange pladeselskaber og musikudgivere for at få oplysninger om deres aftaler med Apple. Kommissionen har også bedt de større musikstreamingtjenester med svenske Spotify i spidsen om at oplyse, hvilke begrænsninger Apple lægger på mobilapplikationer, som skal gennem Apples programmarkedsplads, App Store. Det er her, at brugerne henter de apps, som skal bruges for at kunne aflytte f.eks. Spotify gratis mod at høre reklamer indimellem eller betale for et abonnement for at slippe for reklamerne.

Undersøgelsen har ikke givet beviser på ulovlig aktivitet, men EU-Kommissionen vil fortsat følge udviklingen på streamingområdet tæt, oplyser kilder til IT-netmediet Re/code.

De amerikanske konkurrencemyndigheder er fortsat i gang med sin undersøgelse af Apple Music med samme mistanke som i Europa.

TV: Formue kappet af Apples værdi