EU-domstolen skal vurdere dansk moms på byggegrunde

Vestre Landsret har givet en virksomhed ret i, at EU-domstolen skal forholde sig til fortolkningen af den danske lov om moms på byggegrunde. Det trækker formentlig i retning af, at loven skal fortolkes noget mere lempeligt end SKAT hidtil har insisteret på.

Vestre Landsret i Viborg. Foto: Lars Guldager/Domstolsstyrelsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1. januar 2011 har der været momspligt ved salg af byggegrunde. Men den bestemmelse vil være tæt på at fejre tiårsjubilæum, inden domstolene afgør, hvordan den skal fortolkes.

Det står klart efter at Vestre Landsret i sidste uge gav en virksomhed medhold i, at EU-domstolen skal høres inden man kan afgøre, hvorvidt en konkret ejendomshandel i Odense Havn skattemæssigt skal fortolkes som et momspligtigt grundsalg.

»Jeg forventer, at EU-domstolen vil bruge op til et par år på at nå frem til sit synspunkt. Dernæst skal sagen tilbage til Landsretten. Man kan sige, at det svarer til, at man henter et høringssvar ind før man fortsætter sagsbehandlingen,« siger Susanne Aakjær Holst, director i indirekte skatter hos revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte.

Det spørgsmål der er til afgørelse er, om en gammel og mere eller mindre udtjent ejendom momsmæssigt skal anses som en byggegrund, fordi det reelt er grunden, køber går efter. Hvis det er tilfældet, skal der opkræves moms af handelsværdien. Hvis ikke, er handlen momsfri.

Vestre Landsrets afgørelse var en sejr for ejendomsbesidderne for så vidt, at det var Skat, der talte imod, at sagen skulle omkring EU-domstolen. Men omvendt betyder det, at en afklaring af spørgsmålet endnu ligger et godt stykke ude i fremtiden.

Det skaber usikkerhed om handler med gamle ejendomme. Dem er der mange af for tiden, hvor ejendomsmarkedet gløder, og mange vil bygge både nye boliger og erhvervsejendomme.

I hvert enkelt tilfælde må parterne finde ud af, hvad de stiller op under forskellige udfald af domstolenes bedømmelse. På den måde er der ophobet sager for det, der formentligt allerede ligger i omegnen af 1 mia. kr. Sager, som først bliver afklaret, når domspraksis ligger klar.

»Alle er dybt frustrerede. Der handles ejendomme konstant, men i hvert enkelt tilfælde er det tvingende nødvendigt, at man forhandler sig frem til hvad der skal ske, hvis det ender med at være momspligtigt; henholdsvis momsfrit. Skats holdning til hvornår gamle bygninger momsmæssigt skal anses som byggegrunde, er efterhånden blevet så bred, at man i flere og flere sager frygter, at man ligger i risikozonen og vil blive afkrævet en momsindbetaling,« siger Susanne Aakjær Holst.

Frygten blandt ejendomssælgerne skyldes, at Skat fra starten har anset en del handler som momspligtige, og ifølge blandt andre Susanne Aakjær Holst nærmest har strammet skruen hen ad vejen – også selv om de tre gange er blevet underkendt af Landsskatteretten.

Urolige sælgere

Også den aktuelle sag fra Odense Havn har været for Landsskatteretten, og her fremførte Skat blandt andet, at »det ville give helt urimelige resultater, såfremt man ved at bygge på et gammelt fundament og/eller bevare enkelte dele af en tidligere bygning, f.eks. en hjørnesten, kunne betragte hele den nyopførte bygning som en ”gammel bygning” i momsretlig henseende.«

I overensstemmelse med det synspunkt er Skat også - trods nederlagene i Landsskatteretten - blevet ved med at følge sin egen opfattelse. Man opkræver fortsat moms i de tilfælde, hvor man mener, at der reelt er tale om en byggegrund.

Det til trods for, at lovens bogstav siger, at der kun skal opkræves moms af ubebyggede grunde. EU-domstolen har allerede i en sag for otte år siden afgjort, at en ejendom i henseende til moms kun skulle betragtes som en byggegrund, hvis/når parterne havde aftalt, at sælger skulle betale nedrivningen.

Der er ingen garanti for, at EU-domstolen ser sagen fra Odense i samme lys. Men hvis den gør, må Skat om nogle år til lommerne og tilbagebetale store beløb, som ejendomssælgere har indbetalt i moms.