EU-Domstolen får dansk databeskyttelsespris

Domstolen hædres for sin banebrydende afgørelse før jul om ulovligheden i masseovervågning af befolkningen - men må ikke modtage priser.

EU-Domstolens afgørelse lige før jul mod masseovervågning gjorde domstolen til modtager af årets databeskyttelsespris. Arkivfoto: John Thys, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Selv om han var til stede, blev det ikke justitsminister Søren Pape Poulsen, der torsdag morgen overrakte årets Databeskyttelsespris. Modtageren var den institution, der reelt har trukket tæppet væk under den tele- og internetovervågning, som regeringen arbejder på at udvide.

Databeskyttelsesprisen, der uddeles i anledning af Den Europæiske Databeskyttelsesdag, tilfaldt EU-Domstolen, som tre dage før jul dømte massiv persondataindsamling ulovlig. Domstolen må dog af princip ikke tage imod hæder eller priser og var derfor fraværende ved afsløringen, som fandt sted foran en fyldt sal i Christian IVs gamle børsbygning i København, hvor myndigheder og virksomheder var samlet til en stor og helt fyldt konference om databeskyttelse. Efter sigende var domstolen dog taknemmelig for den ros, som prisen er udtryk for.

Der er ellers tradition for, at justitsministeren står for prisoverrækkelsen, men det skete ikke i år, hvor prisen ikke kunne overrækkes, om end Søren Pape Poulsen fulgte en anden tradition op om at indlede den årlige konference med databeskyttelse i fokus og netop fremhæve, at han forventer, at »2017 bliver et år i databeskyttelsens tegn«.

Jury: En tydelig streg i sandet

»Afgørelsen trækker en tydelig streg i sandet i forhold til masseovervågning og er til gavn for det enkelte menneskes databeskyttelse. I en digital tidsalder er det afgørende, at vi værner om vores personlige data. Derfor er det et vigtigt signal, når EU-Domstolen går ud og slår fast, at myndigheder ikke bare frit kan masseindsamle personlige informationer om alle borgere,« sagde Ian Erdmann, der er juryformand for Databeskyttelsesprisen, som uddeles af en række organisationer med blandt andre IT-Branchen og har Dansk IT, Europakommissionen, Rådet for Digital Sikkerhed og Foreningen for Dansk Internethandel som samarbejdspartnere.

I 2016 gik prisen til de praktiserende lægers organisation i Danmark (PLO), som efter stor offentlig debat fik daværende kulturminister Marianne Jelved (R) til at beordre ulovligt indsamlede helbredsoplysninger om danskere i Almenmedicinsk Database (DAMD) slettet, selv om Rigsarkivet ønskede at gemme en kopi for eftertiden.

Afgørelsen fra EU-Domstolen, der er EUs øverste, juridiske myndighed, erklærede det ulovligt at pålægge teleselskaber at masseindsamle oplysninger om borgerne. Den svenske lovgivning om indsamling af folks tele- og internetoplysninger var ulovlig. Teleselskaberne havde ret i at protestere mod lovkravet om en bred og generel datalagring, for den strider mod beskyttelsen af privatlivets fred. Oplysningerne må udelukkende samles ind mod personer, der mistænkes for grove forbrydelser, og det må kun ske, efter at en domstol eller en anden myndighed har sagt god for det, sagde domstolen.

Regering vil genoptage overvågning

Den nye VLAK-regering har i sit regeringsprogram, som er udarbejdet inden dommen i Luxembourg, skrevet ind, at man ønsker at udvide indsamlingen af oplysninger om danskernes tele- og internetbrug. Der lægges op til en betydeligt større indsamling af oplysninger om alle danskere end i dag. Den kommende logning, som ventes at koste et stort beløb at igangsætte og opretholde, lægger blandt andet op til, at alle lokationsdata - altså geografiske oplysninger om, hvor telefonen befinder sig - skal gemmes, når man bruger internetforbindelsen, hvilket en smartphone og dens mange apps nærmest gør konstant. Kritikere vurderer, at man derved vil kunne kortlægge folks færden i detaljer.

De danske teleselskaber og Dansk Industris brancheforening for IT og tele, DI Digital, krævede for en uge siden et klart svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen om følgerne for Danmark af EU-dommen.

De to øvrige finalister til Databeskyttelsesdagens Pris, der blev uddelt for tredje år i træk, fik dog deres priser. De to finalister endte på en delt andenplads. Det var partnerne bag det nye netsted, Sikkerhedstjekket.dk, hvor virksomheder kan få et overblik over svaghederne i deres egen IT-sikkerhed. Sikkerhedstjekket.dk er udviklet af formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede, og Niels May Vibholt fra Erhvervsstyrelsen. De to delte andenpladsen med seniorjurist i forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup, som - i juryens begrundelse - »er en inspirerende forkæmper i Danmark for persondataforordningen« og »en vagthund for forbrugernes ret til privatliv«.

Databeskyttelse er for alvor kommet i fokus, efter at den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden siden juni 2013 har fremlagt tophemmelige dokumenter, som dokumenterer især den amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende spionage mod og aflytning over hele kloden, ofte med hjælp fra nationale efterretningstjenester, blandt andet i Danmark.

LÆS MERE