EU-domstol afviser USA i Apples milliardsag

Den amerikanske regering får ikke lov til at stille op på Apples side i den irske skattesag, hvor Apple fik et smæk på næsten 100 milliarder kroner.

Apples skattesag med EU handler om et eftersmæk på 100 milliarder kroner i Irland, hvor Apples europæiske hovedsæde (billedet) ligger, men den amerikanske regering får ikke lov at stille op i retssagen. Arkivfoto: Paul Faith, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL FAITH

Den amerikanske regering får ikke lov at stille op i EUs milliardskattesag mod Apple.

EUs næsthøjeste domstol afviste fredag en anmodning fra USA om at intervenere i den sag, som Apple har indbragt for domstolen, efter at EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i efteråret 2016 pålagde iPhone-producenten at efterbetale skat for næsten 100 milliarder kroner til den irske statskasse som følge af en lidt for gunstig skatteaftale med Irland. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den tidligere, amerikanske regering under præsident Barack Obama kritiserede EUs beslutning og klandrede EU for at ville indkassere penge, som burde være endt i USA.

Domstol: USA har ingen direkte interesse

Skatteaftalen med Irland, som EU har kaldt skjult statsstøtte, medførte, at Apple kunne betale helt ned til 0,005 procent i skat af sine indtægter fra store dele af Europa, fordi disse blev bogført i Apples europæiske hovedsæde i Irland i stedet for i de respektive lande, hvor pengene var tjent.

Den amerikanske regering meddelte tilbage i april, at den ønskede at stille op i retssagen. Det protesterede EU-Kommissionen imod, og nu siger EU-Domstolen, at den ikke er blevet overbevist af de amerikanske argumenter.

»USA har ikke formået at påvise en direkte interesse i sagens udfald,« lød domstolens afgørelse lige op til weekenden.

Her blev også et andet selskab, IBEC Company Limited, som ville stille op på Apples og Irlands side, afvist.

Indsat på spærret konto

Apple ligger inde med verdens sandsynligvis største kontante pengebeholdning for noget selskab i verden. De høje, amerikanske selskabsskat på indtil nu 35 procent har betydet, at Apple ikke har villet føre pengene retur til USA, før selskabsskatten sænkes betydeligt, hvilket præsident Donald Trump er i færd med nu.

Irland har som Apple anket EU-Kommissionens afgørelse til domstolene. Den irske regering har nægtet at tage imod Apples penge i protest mod at være blevet udpeget som et skattely, selv om det store beløb på 13 milliarder euro eller næsten 100 milliarder kroner er større end de 12,9 milliarder euro, som Irland årligt bruger på sit sundhedssystem, og som næsten svarer til en tredjedel af Irlands samlede skatteindtægt i 2015.

Efter trusler fra EU-Kommissionen om at indbringe Irland for EU-Domstolen valgte den irske regering for nylig at forhandle en køreplan med Apple om, hvordan de 100 milliarder kroner indsættes på en spærret konto i Irland, indtil retssagen er afgjort.