EU-bombe under dansk energistøtte

EU-Kommissionen mener, at den danske energistøtte via PSO-ordningen er ulovlig. Meldingen lander som en granat midt i Vækstpakke-forhandlingerne, hvor PSO-milliarder spiller en afgørende rolle.

EU-Kommissionen rejser tvivl, om den danske energistøtte gennem PSO-ordningen er lovlig. Her indvies Anholt Havmøllepark, som er blandt de største modtagere af PSO-støtte, af H.K.H. Dronning Margrethe og H.K.H. Prins Henrik samt statsminister Helle Thorning-Schmidt og daværende bestyrelsesformand i DONG Energy Fritz Schur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark står midt i en historisk omstilling fra sort til grøn energi. Det kræver enorme milliardinvesteringer, som bliver finansieret af borgere og virksomheder gennem den såkaldte PSO-afgift. Men nu sætter EU-Kommissionen spørgsmålstegn ved, om PSO-ordningen er lovlig.

»I forbindelse med behandlingen af statsstøtteanmeldelser af støtte til solceller og vind har Kommissionen rejst tvivl om lovligheden af PSO-ordningen i forhold til udenlandsk produceret el,« skriver Klima- og Energiministeriet således i et notat sendt til Klima- og Energiudvalget torsdag eftermiddag.

EU-Kommissionen vurderer, at ordningen kan være »i strid med forbuddet mod diskriminerende afgifter«.

I de aktuelle Vækstpakke-forhandlinger har regeringen og Venstre fremlagt et forslag, hvor hjørnestenen er en lempelse af PSO-afgiften med 13,2 mia. kroner.

Men nu sætter EU-Kommissionen altså spørgsmålstegn ved, om PSO-ordningen overhovedet er lovlig. Dermed rejses der tvivl om et helt centralt element i de politiske forhandlinger.Klima- og Energiministeriet henviser direkte til de aktuelle Vækstpakke-forhandlinger og skriver, at det kan blive »vanskeligt at få realitetsbehandlet« en eventuel lempelse af PSO-regningen for el-intensive virksomheder. I regeringens og Venstres udspil er det netop planen at bruge en milliard kroner på at gøre en særlig indsats for disse virksomheder.

Samtidig vurderer ministeriet, at Kommissionens bombe vil bremse udviklingen i de aktuelle sager om statsstøtte til sol og vind. Det vil ifølge Energistyrelsen påvirke 3.850 solcelleejere samt en række vindmølle­investorer.

Bremse for Vækstpakken

Den dybereliggende årsag til Kommissionens protest er, at der betales PSO-afgift af al elforbrug i Danmark, uanset om elproduk­tionen er foregået i Danmark eller i udlandet, mens afgiften finansierer en række støtteordninger, som den udenlandske elproduk­tion ikke har adgang til.

Klima- og Energiministeriet gør opmærksom på, at EU-Kommissionen har rejst en lignende problemstilling over for PSO-ordningerne i Sverige, Norge og Tyskland. Det tyske system er dog ikke fuldt sammenligneligt med det danske.

På Christiansborg kalder Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker, Kommissionens reaktion »utidig indblanding«, og Enhedslistens energiordfører, Per Clausen, opfordrer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at sige fra over for EU. Venstres energiordfører, Lars Chr. Lilleholt, fastholder også, at Danmark ikke »bare skal lægge sig ned over for EU«.

»Vi er nødt til at sikre os, hvordan tingenes rette sammenhæng er. Men viser det sig, at det danske PSO-system ikke holder i sin nuværende form, må vi se på alternative løsninger,« siger han.

I første omgang vil den danske regering forsøge at overbevise Kommissionen om, at PSO-systemet ikke strider mod EU-regler.

»Regeringen tager sagen meget alvorligt og arbejder på at håndtere sagen overfor Kommissionen. Regeringen er ikke enig i Kommissionens foreløbige vurdering og vil snarligt redegøre over for Kommissionen, hvorfor PSO-systemet ikke er traktatstridigt, ligesom der vil blive taget kontakt til sammenlignelige medlemslande for at afklare deres tilgang,« siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i en skriftlig kommentar.