EU bløder op på krav om »branddøre« i banker

EU-Kommissionen vil alligevel ikke stå fast på kravet om, at store banker skal skille deres investerings - og låneaktiviteter ad.

Michel Barnier barsler med et nyt forslag til regulering af den finansielle sektor. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACKY NAEGELEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et kommende forslag fra EU-Kommissionen om regulering af Europas store finansielle supermarkeder, bliver tilsyneladende ikke så vidtgående som først antaget.

Den britiske avis Financial Times har fået adgang til et udkast til det forslag, som EU-kommissær for Indre Marked, Michel Barnier forventes at fremlægge i slutningen af måneden eller starten af februar.

Her fremgår det, at kravet om såkaldte branddøre, der skal splitte investerings - og låneaktiviteter i de store banker, ikke længere er obligatorisk.

I stedet bliver der lagt op til, at myndighederne får vide beføjelser i forhold til at vurdere, om forskellige handelsaktiviteter i en bank udgør en »systemisk risiko«, så de skal skilles ud fra den øvrige bankdrift.

Forslaget er kulminationen på næsten halvandet års forhandlinger i Bruxelles og den såkaldte Liikanen rapport, der i 2012 kom med forslag til, hvordan man bedst kan regulere den finansielle sektor fremover. Den svære balance går på at skabe regler, der kan forhindre en kommende finanskrise, men samtidig ikke lægger den finansielle sektor i en så stram spændetrøje, at det hæmmer væksten.

Spørgsmålet om, hvorvidt der er behov for at opsplitte investerings - og låneaktiviteter i de store banker, har også været til heftig diskussion herhjemme. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen har meldt ud, at han vil indføre branddøre mellem forskellige dele af de såkaldte SIFI-banker - der er systemisk vigtige for den danske samfundsøkonomi.

Men så sent som i efteråret fremgik det af Rangvid-rapporten, som kortlagde årsagerne til finanskrisen, at det ikke havde gjort nogen særlig forskel, hvis de danske storbanker havde været splittet op i en investeringsdel og en udlånsdel op til finanskrisen i 2008.

Indtil videre er spørgsmålet om branddøre blevet sparket til hjørne herhjemme, og det var ikke en del af den nye bankpakke 6, der blev vedtaget i efteråret.

Selv om EU-landene arbejder på en fælles bankunion og et overnationalt tilsyn, er der ifølge Financial Times i det nye forslag også lagt op til at give store beføjelser til de nationale tilsynsmyndigheder i EU-landene. Det betyder blandt andet, at briterne sandsynligvis vil få lov til at køre videre med deres egen Vicker-reform, der har andre kriterier for opsplitning af banker.