EU: Alle skal behandles lige på Internet

Sammen med afskaffelsen af roaming fra 2017 indføres krav om netneutralitet, hvor ingen skal kunne få særbehandling på nettet.

Der skal være lige ret og lige adgang for alle til Internet, fastslår EU, som ikke vil acceptere en overhalingsbane til dem, der kan betale mest. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med at EU efter mere end et års diskussion afskaffer de dyre udlandstakster for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen - såkaldt roaming - i de 28 lande i juni 2017, beordrer EU nu teleselskaber og internetudbydere til at behandle al internettrafik ens.

Det kontroversielle spørgsmål om netneutralitet har længe været en gordisk knude, og en del af natten til sidste dag af det lettiske EU-formandskab måtte derfor tages i brug, før der var enighed mellem EU og Europaparlamentet om, at ingen får adgang til en særlig overhalingsbane på Internet med mere fart og bedre service på bekostning af alle andre, og at al roaming afskaffes fra 15. juni 2017, men at roamingpriserne allerede fra 30. april 2016 får endnu et ordentligt gok nedad.

Blokering kun tilladt ved cyberangreb

EU slår fast, at al internettrafik skal behandles ens, og at blokering kun vil kunne tillades for at modstå cyberangreb eller på tidspunkter, hvor der er risiko for trafikpropper på nettet.

Store tele- og internetudbydere som tyske Deutche Telekom, franske Orange og italienske Telecom Italia havde eller lobbyet for at kunne prioritere trafikken. Det ville nemlig være en sandsynligvis lukrativ indtægtskilde at sælge adgang til en overhalingsbane, hvor der altid var bedre fart på og større kapacitet end hos de menige brugere. Kritikere har da også netop fremhævet, at det ville betyde, at selskaber med dybe lommer dermed ville få urimelige fordele, og at det kunne skabe et Internet i to tempi.

Danmark har under hele diskussionen fastholdt sin støtte til netneutralitet.

Må ikke gå ud over andre

»Under de første åbne internetregler gældende for hele EU vil operatører (teleselskaber og internetudbydere, red.) skulle behandle al trafik ens, når de udbyder internetadgang. De har ret til at bruge rimelige trafikstyringsværktøjer. Blokering eller undertrykkelse vil kun være tilladt i et begrænset antal tilfælde, f.eks. til at modgå et cyberangreb eller forhindre trafikpropper. Serviceaftaler om et bestemt kvalitetsniveau vil blive tilladt, men operatørerne skal sikre den generelle kvalitet ved internetadgangen,« hedder det i udmeldingen fra det lettiske formandskab, som ophører 1. juli, hvor Luxembourg tager over.

Det betyder, at internetudbyderne gerne må sælge ekstra fordele, men de skal sikre, at det ikke betyder, at det på nogen måde går ud over alle de øvrige kunder, hvis hastighed og kapacitet skal fungere uændret.

Det bliver nu op til det luxembourgske formandskab at sikre den formelle godkendelse hos de 28 EU-lande, så både afskaffelsen af roaming og den formelle indførelse af netneutralitet bliver lov.

Roaming bliver kun afskaffet i de 28 EU-lande samt formentlig i Norge, Island og Liechtenstein, som - selv om de ikke er med i EU - har valgt at følge EU-lovgivningen også her.