EU ånder tøjfirmaer i nakken

EU-politikere har lagt pres på Bangladesh og den europæiske tekstilindustri efter Rana Plaza-tragedien, og i dag ventes flere danske virksomheder at underskrive international Bangladesh-aftale.

I dag ventes flere danske virksomheder at underskrive den internationale Bangladesh-aftale, når tekstilindustrien mødes kl. 13 for at få de sidste detaljer klarlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: MUNIR UZ ZAMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For præcis to måneder siden fandt den tragiske fabriksulykke sted i Bangladesh, hvor flere end 1.100 arbejdere omkom, mens de syede tøj for vestlige virksomheder.

Siden da har EU-politikere lagt pres på den bangladeshiske regering og den europæiske tekstilindustri for at forbedre forhold for arbejderne. Således mødtes EU's handelskommissær Karel De Gucht med den bangladeshiske udenrigsminister i slutningen af maj, og i juli er et nyt møde i kalenderen - denne gang ventes både regeringsmedlemmer, internationale organisationer, og ikke mindst de europæiske tekstilvirksomheder at deltage.

»Kommissionen har inviteret industrien til dette møde og håber på industriens deltagelse, « siger vikarierende talskvinde for handelskommissæren, Kinga Malinowska, til Berlingske Business, om mødet, der bliver afholdt i Genève.

Efter sit første møde med den bangladeshiske udenrigsminister Dipu Moni, sagde handelsminister De Gucht i en meddelelse, at de to parter »opfordrer udenlandske købere, i særdeleshed europæiske virksomheder, til at være engagerede og arbejde med EU og Bangladesh i arbejdet med at støtte og forbedre socialt ansvarlige leverandørkæder.«

Forud for mødet havde handelskommissærens talskvinde tilmed sagt, at EU-politikerne overvejede handelssanktioner over for landet, hvis ikke arbejdernes forhold blev forbedret.

Underskrift på international aftale

Et par uger senere, i midten af juni, var det de europæiske handelsministre, der sad rundt om samme bord, og også her var Bangladesh-arbejderne på dagsordenen. På mødet blev der ikke taget nogle formelle beslutninger, men ministrene var enige om at der både skal ses på virksomhederne, menneskerettighedsbeskyttelse, CSR-indsatsen og et tættere samarbejdet med FN's arbejdsorganisation ILO.

»Jeg understregede på rådsmødet, at Danmark støtter en styrket EU-indsats, og at Bangladesh ikke vil kunne løfte den enorme opgave omkring rammevilkårene i tekstilindustrien uden aktiv støtte fra EU, f.eks inden for handel og udvikling. Jeg er glad for Kommissionens tilsagn om at se nærmere på, hvordan EU kan styrke indsatsen og samtidig mødes med europæiske tekstilproducenter,« sagde den danske handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) efter mødet.

Hun har undervejs hele tiden opfordret de danske tekstilvirksomheder såsom Jysk, Bestseller, IC Companys og PWT Group (Texman, Wagner og Tøjeksperten) til at skrive under på den internationale Bangladesh-aftale, som de internationale fagforbund Uni Global Union og Industriall, står bag.

Såvidt har 50 internationale tekstilvirksomheder tilsluttet sig aftalen, og i dag mødes en gruppe af danske virksomheder også at skrive under. Således har Bestseller, som er den største danske spiller i Bangladesh' tekstilproduktion, og PWT Group på forhånd luftet, at de venter at skrive under mandag.