Et råddent æble blev renset

Flere bankdirektører har gransket dybt i bøgerne i Sparekassen Faaborg, rynket brynene og sagt nej tak til at købe den pressede bank.

Sparekassen Faaborg og Sparekassen Sjælland holdt tirsdag pressemøde i Odense Congress Center. Fra venstre adm. dir. Lars Petersson og bestyrelsesformand Thomas Kullegaard fra Sparekassen Sjælland. Dernæst bestyrelsesformand Allan Hansen og adm. dir. Claus Sejling fra Sparekassen Faaborg. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Igen og igen var det nødlidende kunder fra typisk ejendomssektoren, som bekymrede de interesserede bankdirektører.

Men nu er det altså lykkedes for Sparekassen Faaborgs direktør, Claus Sejling, og hans bestyrelse at indgå en aftale om et salg til Sparekassen Sjælland. Det skal ses i lyset af, at der har været en omfattende oprydning i gang i Sparekassen Faaborg igennem længere tid. Alene sidste år tabte sparekassen 437 mio. kr., svarende til 60 pct. af egenkapitalen.

Hvor dårligt det stod til i banken blev tydeligt i maj sidste år, da Finanstilsynet oplyste, at hele 23 af bankens 35 største engagementer havde den dårligste kreditkvalitet, som der skulle nedskrives på. Og mange af bankens øvrige kunder havde det heller ikke for godt. Men alligevel lykkedes det – med nød og næppe – at holde bankens kapitalstyrke inden for myndighedernes krav.

Det er således lidt af en sejr for den skrantende sparekasse, at det nu er lykkedes at få Sparekassen Sjælland til at købe den til en overkurs på 50 pct. i forhold til kursen mandag ved børslukketid, svarende til knap 200 mio. kr. For problemerne har været talrige i Sparekassen Faaborg – og meget af dårskaben stammer fra fonden bag sparekassen, som f.eks. i årene op til krisen lånte et trecifret millionbeløb ud til andre mindre banker, hvoraf flere er kollapset. Lånene var af den særlige, risikovillige slags, som blev tabt på stedet, hvis en bank er krakket. Helt frem til sidste år hang Sparekassen Faaborg på garantier fra det tvivlsomme låneengagement. Netop fondens fremtid var også i fokus på gårsdagens pressemøde i Odense, hvor det kom frem, at fonden nu kan lukkes og stadig være solvent, fordi man får 90 mio. kr. ind fra salget, idet fonden sidder på 45 pct. af bankens aktier.

Set fra hjørnekontoret i Sparekassen Sjællands hovedkontor i Holbæk har direktør Lars Petersson også noget at glæde sig over. For han køber Sparekassen Faaborg til bare 40 pct. af egenkapitalens bogførte værdi. Det er dog udtryk for, at der stadig kan komme nye, grimme sager frem. Men transaktionen giver ham et brohoved på Fyn – og han vælger ovenikøbet at lade Sparekassen Faaborg leve videre som datterselskab.

Det er en ny slags konstellation ved bank­opkøb. For normalt annekteres en bank fuldstændig, hvorefter både facadeskilte og brevpapir bærer den overtagende banks logo. Men det er sikkert en ganske god strategi, når man som Sparekassen Sjælland har som ambition at indtage det fynske bank­landskab. Alt i alt er der tale om en særdeles god nyhed efter de dårlige tider for landets banker og sparekasser.