Et par håndfulde telefoner får ny Windows Mobile

Microsofts nye styresystem til mobiltelefoner er med på op mod 12 nye telefoner, som kommer inden jul.

Alle telefoner med Windows Mobile 6.5 skal udstyres med en Windows-tast, som den kendes fra PC-tastaturerne. Et tryk fører direkte til programoversigten, som nu kan betjenes med fingrene. Man kan flytte rundt på ikonerne, så de hyppigst brugte står øverst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Microsoft
Op mod 12 nye mobiltelefoner med Microsofts nye styresystem Windows Mobile 6.5 vil dukke op til den vigtige julehandel i Danmark.

»Der bliver lanceret 30 nye telefoner med Windows Mobile 6.5 i 20 lande inden udgangen af 2009. I Danmark får vi 10-12 telefoner, især fra HTC og Samsung, men også Sony Ericsson og LG vil komme til efter årsskiftet,« siger Henrik K. Petersen, divisionschef i Microsoft Danmark med ansvaret for Windows Mobile, hvis nye udgave - version 6.5 - blev lanceret 6. oktober.

Windows Phone bliver det mærke, som kunderne vil se i butikkerne, Windows Mobile bliver »degraderet« til blot at være styresystemet. Samtidig skal Windows på PCerne, Windows Live på nettet og Windows Phone smelte sammen, så forbrugerne - med Microsofts ønske - kan nøjes med Microsoft, selv om Henrik K. Petersen ikke tror på monopollignende tilstande på mobilsiden, som de kendes fra PC-siden, hvor Microsoft sidder yderst solidt på næsten 90 procent af markedet.

Alt i en

»Folk køber jo i mindre grad en platform som Windows Mobile. De køber de tjenester, som er tilgængelige,« siger Henrik K. Petersen. »Mobil er det største investeringsområde i Microsoft, en af hjørnestenene. Behovene ændrer sig. For fem år siden talte man om erhvervsbrugere og privatbrugere. I dag har vi en meget lav tolerance over for at skulle slæbe rundt på flere enheder. Det hele skal være i en, og den skal imødekomme alle behov.«

Markedet for almindelige mobiltelefoner er forholdsvis fladt, hvorimod salget af avancerede mobiltelefoner står til at vokse stort. Det er disse telefoner, der kan bruge Windows Mobile, og derfor er det afgørende for Microsoft at få bedre fat i markedet.

Der sælges 140.000-150.000 mobiltelefoner med Windows Mobile i Danmark om året, og lige nu er der 550.000 virksomme mobiltelefoner i Danmark med Windows Mobile på som styresystem.

Hurtigt overblik straks

Startskærmen vil vise, om der har været aktivitet - opkald, SMS-beskeder eller e-postbeskeder.

Man kan hente, læse og sende Hotmail, Yahoo Mail, Gmail samt Outlook og blade mellem de forskellige postkasser, herunder også SMS-beskeder. Også muligheden for at læse og opdatere sin Facebook-profil samt overføre billeder er lagt ind. Det er dog fortsat kun muligt at bruge de grundliggende Facebook-funktioner fra telefonen.

Derudover kan man oprette og arbejde med dokumenter i Word, Excel og PowerPoint fra Microsofts Office-kontorpakke, og Windows Mobile er desuden udstyret med Internet Explorer og Adobe Flash Lite, som sikrer, at meget af funktionaliteten på moderne netsider også virker på mobiltelefonen.

Endelig er der nu indbygget sikkerhedskopiering. Funktionen My Phone giver mulighed for at lægge alle data på mobiltelefonen til en nettjeneste, håndtere og slette det, og man kan fjernslette alt på mobiltelefonen fra en PC, hvis man glemmer den i en taxi eller en bus. Man kan også checke, hvor telefonen fysisk befinder sig. Sikkerhedskopieringen er en del af Windows Mobile, hvor de andre funktioner er noget, som man skal købe hos teleselskabet.

Markedsplads til småprogrammer

Windows Marketplace er en ny Microsoft-onlinebutik, udelukkende på engelsk, hvor man kan købe ekstra småprogrammer til sin telefon med sit dankort eller over telefonregningen op til 500 dollars. 70 procent af prisen tilgår udvikleren, de 30 procent går til Microsoft - ganske som Apple tager sig betalt for småprogrammerne til sin iPhone-mobiltelefon.

I begyndelsen vil omkring halvdelen af de godt 650 småprogrammer være spil og fritidsfornøjelser, den anden halvdel er mere arbejdsrettet. Man kan inden for 24 timer få alle pengene tilbage. Der er til at begynde med blot tre programmer på dansk, men Henrik K. Petersen forventer at få omkring 600 programmer på dansk.