Et opkøb spøger: Er tiden ved at rinde ud for TDC?

Danmarks største telekoncern står til at blive splittet ad i småbidder, hvis en amerikansk kapitalfond som forventet byder på og køber TDC. Berlingske giver et bud på en mulig, hemmelig plan.

Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Danske TDC er igen blevet interessant for kapitalfonde. Egentlig underligt, for selskabet savner vækst og har været igennem en periode med kapitalfonde som ejere. Men måske har den amerikanske kapitalfond Apollo fundet på en løsning med TDC, der kan være så drastisk, at det tidligere danske telemonopols dage kan være talte.

Indtil videre er der langtfra sikkert, at der overhovedet kommer et bud fra den amerikanske fond. Vi ved, at begge parter har hyret masser af rådgivere, og rygterne om et snarligt bud kommer flere steder fra. Den eneste officielle melding fra TDCs bestyrelse har været en kort meddelelse i sommer om, at de foreløbige henvendelser har været løse og ikke tilstrækkeligt attraktive for TDCs aktionærer.

De fleste undrede sig da også over Apollos interesse, for der er ikke mange, som ser, hvilken forretning det kan være at købe TDC i 2016.

TDC er godt nok størst i Danmark, men en dværg i nordisk sammenhæng, hvor Telia og Telenor hører til blandt verdens største mobilselskaber. Det var helt anderledes for 11 år siden, da selskabet første gang blev købt af kapitalfonde.

I årene op til 2005 havde TDC købt teleselskaber over hele Europa og skabt en portefølje, som ofte ingen sammenhæng havde, og som ikke bragte værdi til aktionærerne. Til gengæld ville det skabe værdi at købe TDC og sælge de mange selskaber enkeltvis.

Det vidste mange, da budkrigen om TDC begyndte i 2005. Det kunne et af konsortierne på fem kapitalfonde udnytte, fordi de enkelte selskaber var langt mere værd enkeltvis. Mange af dem blev solgt, og derfor kunne fondene notere et pænt afkast, da TDC blev renoteret på børsen i 2010.

Siden har det danske teleselskab kæmpet med svag vækst og voldsom konkurrence på det danske telemarked. Så hvad kan kapitalfonden Apollo forestille sig at gøre?

Den mest oplagte mulighed er sandsynligvis at finde et andet selskab, som kan blive lagt sammen med TDC og på den måde skabe de synergier, som kan være med til at skabe et TDC med bedre indtjening på langt sigt. Der er typisk kapitalfondstankegang, men ofte langt sværere i praksis.

Men måske har Apollo fået en idé fra en fondens gamle partnere fra 2005. Da var Apollo nemlig med i det andet byderkonsortium, som tabte kampen om TDC. Med på taberholdet var britiske BC Capital, som i dag er den største aktionær i det svenske kabelselskab Comhem. BC Capital har ejet det svenske selskab i fem år – normalt en periode, som betyder, at kapitalfonde er klar til at sælge.

Svenske analytikere har udnævnt Comhem som opkøbskandidat, og TDC blev i efteråret 2014 udnævnt som en oplagt køber. TDC-folk var angiveligt også i 2005 på vej til Stockholm for at overtage det svenske selskab, men handlen blev stoppet, da kapitalfondene bød på TDC.

Om Apollo og BC Capital har talt sammen, ved vi ikke, men en fusion med TDCs YouSee giver umiddelbart mening. TDC har allerede opnået pæne fordele med opkøbet i 2014 af Norges næststørste kabelselskab Get for 12,5 mia. kr., hvis indtægter i dag sikrer, at TDC holder stand, fordi indtjeningen pr. kunde i Norge er langt højere end i Danmark. Med Comhem vil det sammenlagt kunne give endnu bedre indkøbspriser på TV-kanaler. Comhem afsluttede 30. september købet af TV-leverandøren Boxer i Sverige med 500.000 kunder.

Bliver den handel en realitet, vil det nyfusionerede selskab blive spaltet fra TDC og på længere sigt for eksempel ende som en ny børsnotering.

Artiklen forsætter under grafikken...

Tilbage står så et halveret TDC, som vil indeholde Danmarks største mobilselskab med næsten tre millioner kunder og en fastnetforretning, der giver en pæn indtjening, men hele tiden svinder ind. Mobilnettet med oprustningen på 4G-nettet og YouSees kabel-TV-net er de danske TDC-brikker, som er de attraktive. Det landsdækkende fastnet, som ikke kan pumpes op i samme datahastigheder som kabel- og fibernet, og hvor kundetallet konstant falder, er den mindst attraktive del.

Også TDCs erhvervsforretning er i dag hårdt presset af priskrigen, som kun er taget til de seneste år.

Det mest oplagte køber til de områder er Telia. Den svenske telekoncernens danske forretning har i alle årene haft det svært – deraf det forgæves forsøg på at fusionere med Telenor, som Telia i dag har fælles mobilnet med.

Udsigten til en milliardstor bøde i USA på halvdelen af Telia-koncernens overskud for 2015 gør det mindre sandsynligt, at Telia ville købe TDC i Danmark, selv om lysten formodentlig ikke mangler. Dertil kommer komplikationerne, når Telia skulle sælge sin egen Telia Danmark-forretning fra for at få lov af konkurrencemyndighederne til at overtage TDC.

Deutsche Telekom, som er et af Europas største teleselskaber, har ikke forretning i Danmark og var tilbage i 2006 også i søgelyset som køber af TDC, uden at tyskerne dog bekræftede interessen. Hvordan Apollo vil strikke det hele sammen bliver først klart, hvis kapitalfonden overhovedet byder på TDC.

Men måske slipper aktionærerne for at tage stilling til et amerikansk bud. For i sidste ende er Apollos interesse afgjort af en ting: Prisen på TDCs aktier. Og med de stigninger, der har været siden sommer, er mulighederne for aktionærerne måske udtømt, fordi prisen er for høj til, at det kan betale sig at købe det danske teleselskab.

Det eneste som tegner sikkert er, at spekulationerne om TDCs fremtid vil fortsætte.