Et hvidvaskregister for alle danske banker kan snart blive en realitet

De danske banker er ved at udforme et fælles hvidvaskregister, som skal opfange bankkunder, der forsøger at hvidvaske, og dele data på tværs af både store og små pengeinstitutter.

Danske Bank har været hårdt ramt af en omfattende hvidvaskskandale. Nu er banken sammen med resten af sektoren på vej med et fælles hvidvaskregister, hvor bankerne vil dele data. På billedet ses midlertidig adm. direktør for Danske Bank Jesper Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Hvis bankkunder går i hvidvaskfælden, risikerer de at havne i et fælles hvidvaskregister, hvor alle danske banker kan dele data om kunder på tværs af sektoren.

Det er et centralt element i en større antihvidvaskpakke, som skal op på et bestyrelsesmøde i bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, på mandag.

»Vi kigger på, hvordan vi over en bred kam kan lave noget fælles IT, der kan gøre bankerne bedre til at bekæmpe hvidvask. Der er flere spor i det, og ét af dem er tanker om et fælles hvidvaskregister,« siger Ulrik Nødgaard, der er administrerende direktør for Finans Danmark, til Berlingske.

Finans Danmark lancerede i december en taskforce, der skulle kigge nærmere på, hvordan bankerne kunne blive bedre til at bekæmpe hvidvask. På mandag mødes bestyrelsen i Finans Danmark for at diskutere en række af de elementer, som taskforcen indtil videre er kommet frem til. Her er det fælles register altså én af tingene, der skal drøftes.

En række dilemmaer

Fælles IT-løsninger er på dagsordenen i taskforcen, lyder det fra dens formand, juraprofessor Linda Nielsen, og der arbejdes på konkrete forslag, som vil blive præsenteret »på et senere tidspunkt«. Og her kan et fælles hvidvaskregister være ét af dem.

Professoren fra Københavns Universitet forklarer, at det vil give god mening for bankerne at kunne udveksle informationer om kunder for at kunne styrke bekæmpelsen af hvidvask. Det er samme melding, Berlingske flere gange har hørt fra både banker og hvidvaskeksperter under afdækningen af hvidvasksager.

På samme tid kan der dog være en udfordring med et register, som det kan være svært for den enkelte dansker at få indsigt i. Ville man overhovedet have kendskab til det, hvis man optrådte i et sådant register? Hvorfor er man placeret der, hvilke konsekvenser har det, og til hvilken instans kan man klage?

»Der er nogle grundlæggende dilemmaer mellem persondatabeskyttelse på den ene side og vores ønske om at kunne udveksle data for at kunne gøre bekæmpelsen af hvidvask mere effektiv på den anden side. Det er et emne, vi arbejder med, og det er ikke noget helt nemt emne,« forklarer Linda Nielsen.

Politisk signal

Ulrik Nødgaard erkender også, at der kan være både etiske og andre lovmæssige udfordringer med at have et fælles register på tværs af bankerne.

»Vi er helt med på, at der er nogle udfordringer med et sådant register. Derfor er vi også glade for den politiske aftale, der kom i den forgangne uge, hvor man sender et politisk signal om, at man er villig til at kigge på det her område,« siger Ulrik Nødgaard.

Her henviser han til den politiske aftale, der blev indgået i slutningen af marts, hvor den finansielle forligskreds i Folketinget blev enige om at styrke Finanstilsynet og stramme en række krav til bankerne. I relation til et hvidvaskregister og det politiske signal i relation til et fælles hvidvaskregister kom ved det sjette ud af de 16 punkter, der var i aftalen:

»Finanstilsynet understøtter den finansielle sektor med at opbygge fælles infrastruktur, der kan styrke virksomhedernes processer for kundekendskab.«

Danske Banks midlertidige topchef, Jesper Nielsen, fortæller til erhvervsmediet InsideBusiness, at projektet teknisk set er til at gå til. De etiske overvejelser er derimod svære, forklarer han.

»Man skal finde ud af, hvordan man legalt håndterer oplysningerne i registret på tværs af bankerne, og hvordan de skal flyde frem og tilbage. Der vil være en masse ting, for eksempel at du bliver fanget i systemet, hvis du sender penge til et fjerntliggende land, selv om det slet ikke er sikkert, at det er ulovligt,« siger Jesper Nielsen til InsideBusiness.