Et flueben i den forkerte boks kan koste 720.000 kr

Forvirring om komplicerede licensregler får ofte virksomheder til at blive taget med bukserne nede, når de hårde auditører kommer på besøg. Kontrollen er taget til, lyder det fra rådgivningsvirksomhed.

Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver ledt i både skuffer, kommoder og på paller ude i baggården for at finde computere, der indeholder licenspligtig software. Et besøg fra de store softwarevirksomheders berygtede auditørkorps kan være en hård omgang for mindre virksomheder, der i flere tilfælde ender med at skulle betale bøder, som de ikke havde regnet med.

Det skriver Version2.dk

De såkaldte audits, hvor softwarevirksomheder som eksempelvis Oracle, IBM og Microsoft kontrollerer, om kunderne betaler deres licens, er taget til i styrke, lyder det fra rådgivningsvirksomheden ITAMorg, som leverer kurser i blandt andet at håndtere licensregler.

»Det er blevet et forretningsområde, der er let for softwarevirksomheder at tjene penge på,« siger ITAMorg’s direktør Jesper Østergaard til Version2 og påpeger, at især i Danmark, hvor virksomhederne generelt ønsker at overholde deres licensaftaler, så kan det føles som et overgreb, når de bliver mødt af mistro.

Oracle er eksempelvis tidligere blevet kritiseret for at skabe fjendtlige relationer til nogle af kunderne med sin håndtering af auditerings- og licensregler af den britiske organisation Campaing for Clear Licensing (CCL). I en undersøgelse blandt 100 Oracle-kunder verden over, mente 92 pct. af de adspurgte virksomheder, at Oracle ikke havde kommunikeret klart ud om ændringer i licensen. Undersøgelsen giver dog kun et begrænset billede, da Oracle på verdensplan har over 400.000 kunder.

Oracles danske landechef Kenneth Johansen har tidligere udtalt til Computerworld, at han ikke genkender det billede, som CCL tegner.

Her er de tre mest gængse licensfælder

Det er let at overse noget i reglerne, der gør en licenspligtig ifølge ITAMorg’s direktør.

»Det kan være meget små regler, man bliver fanget på, og så føler man sig taget med bukserne nede, når auditørerne kommer forbi,« siger Jesper Østergaard og peger på tre områder, hvor virksomhederne ofte går galt i byen.

I takt med at medarbejderne får iPads eller arbejder på deres hjemmecomputer, bliver flere og flere devices forbundet med virksomhedens software og systemer, og det kan hurtigt få konsekvenser for licensen.

»Det at du kan tilgå information, som kun er tilsigtet en brøkdel af personerne i virksomheden, gør dig licenspligtig. Der er mange, der bliver fanget i den fælde,« siger Jesper Østergaard.

Flere virksomheder ender også med at betale alt for meget i licens, fordi de har tilvalgt funktioner til deres software, som de ikke har brug for. Og nogle gange er det svært at gennemskue, hvilke funktioner der udløser en større licensregning.

Eksempelvis koster det 80.000 kr. for en Oracle Server licens, men en administrator skal blot sætte et enkelt flueben i en checkboks for at udløse Enterprise-udgaven, der koster 10 gange så meget ifølge ITAMorg. Det giver virksomheden en meromkostning på 720.000 kr.

»Nogle bruger dyrere versioner af software end højst nødvendigt, fordi man ikke har procedurer for at deploye software og trække det tilbage igen. Det lille flueben har kæmpe indflydelse på omkostningerne,« siger Jesper Østergaard.

Til sidst kan også en enkel hardwareopgradering udløse en større licensafregning ved kasse et. Ikke fordi man skal købe mere software, men fordi licensen er betinget af ens hardware. Skifter man eksempelvis fra en standalone server til en virtualiseret server, så kan det påvirke licensen. Og opgraderer man eksempelvis en computer fra single core til de mere moderne quad core, så vil man i nogle tilfælde skulle betale fire gange så meget i licens, fordi licensen afregnes pr. kerne og ikke pr. computer.

»Der er mange, der ikke tænker over det. Man skal have processer for ændringer i virksomheden, for der er licensændringer næsten hver gang, man gør noget,« siger Jesper Østergaard og advarer:

»Ellers får du problemer, når audits slår ned.«

Version2 bragte tidligere på dagen en citathistorie fra Computerworld om, at Oracle var blevet kritiseret for at ændre sine licensregler bag om ryggen på kunderne i Danmark. Version2 har ikke selv været i stand til at verificere oplysningerne, og vi har derfor valgt at fjerne artiklen fra vores site igen, efter vi har talt med de involverede parter i historien. Læs mere på Version2.dk