Et ekstra sekund nedlagde IT-systemer på stribe

Flere it-systemer kunne ikke håndtere skudsekundet. En række internettjenester røg offline natten til søndag.

Foto: JOE RAEDLE

Da skudskundet blev indført lørdag nat forvirrede det mange it-systemer til døde. Systemerne var simpelthen ikke lavet til, at man midt om natten lige pludselig havde 61 sekunder i et minut.

I Danmark gik det blandt andet ud over vejrtjenesten dmi.dk. Sidens database gik ned, og måtte genstartes før den kunne affinde sig med den nye tid.

Men flere internationale tjenester fik også det nye sekund galt i halsen. Det store sociale netværk Reddit havde problemer med databasen Cassandra, som er skrevet i programmeringssproget Java.

Et lignende problem ramte Firefox udvikleren Mozilla. Virksomheden kunne rapportere problemer med open-source platformen Hadoop, som også er skrevet i Java.

Derudover blev FourSquare, LinkedIN, StumbleUpon og blognetværket Gawker også ramt.

Gawker forklarer nyhedssiden Wired, at problemerne opstod på web-serveren Tomcat, som også er dybt afhængig af Java.

Heller ikke Version2 gik fri af skudsekund-problematikken, da vores leverandør Fynske Medier af den grund var nødt til at genstarte et par servere.

Hvis du sidder og undrer dig over, hvorfor man besværer alle de it-systemer med et ekstra sekund, så er det, fordi man med jævne mellemrum må kompensere for ændringer i jordens rotationshastighed.

Deltag i debatten