Estisk politi lukker sag om død Danske Bank-chef

En af de helt centrale skikkelser i Danske Banks hvidvasksag, den estiske filials mangeårige direktør Aivar Rehe, blev onsdag fundet død. Det lokale politi har lukket sagen.

Aivar Rehe, tidligere direktør i Danske Banks afdeling i Estland, er gået bort. Arkivfoto: Andras Kralla/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En af nøglepersonerne i Danske Banks hvidvasksag, den estiske filials mangeårige direktør Aivar Rehe, er blevet fundet død onsdag morgen.

Det bekræfter Annika Maksimov, der er talskvinde for det estiske politi, overfor Berlingske.

Aivar Rehes lig blev fundet nær hans hjem i Pirita-distriktet nord for den estiske hovedstad Tallinn. Stedet var tidligere blevet gennemsøgt. Der var ingen tegn på vold eller en ulykke i forbindelse med dødsfaldet. Omstændighederne gør, at det estiske politi ikke giver detaljer om dødsfaldet, og heller ikke vil undersøge sagen nærmere.

»For et beskytte familien offentliggør vi ikke flere detaljer, ligesom der heller ikke vil være en efterforskning af dødsfaldet,« siger Annika Maksimov.

Danske Bank: Tanker går til familien

Estisk politi sendte en efterlysning ud mandag eftermiddag, efter at 56-årige Aivar Rehe havde forladt sit hjem samme dag kl. 10 lokal tid iført et sort joggingsæt. Da han ikke vendte hjem igen til frokost, kontaktede hans pårørende politiet. Tirsdag oplyste estisk politi, at der var en risiko for, at hans liv og helbred var i fare.

Ansatte i Danske Bank er onsdag bedrøvet over at modtage nyheden om Aivar Rehes død.

»Vi er triste over at modtage nyheden om, at den forhenværende chef for vores estiske filial, Aivar Rehe, er død. Vores tanker går til familien,« skriver Danske Bank i e-mail.

Centrum for hvidvasksag

Den nu afdøde Aivar Rehe var øverste direktør for Danske Banks estiske filial fra 2007 til 2015, som i en årrække lagde hus til mistænkelige transaktioner for milliarder. Aivar Rehe er en kendt person i Estland og hans dødsfald er derfor en stor historie i estiske medier.

Aivar Rehe blev fyret i 2015 som en direkte konsekvens af den mangelfulde hvidvaskkontrol i filialen. Han forholdt sig længe tavs om hvidvasksagen, men i marts 2019 tog han bladet fra munden.

I et interview med den estiske avis Postimees sagde Aivar Rehe, at han følte sig ansvarlig i sagen.

»Naturligvis. Jeg stod i spidsen for banken i ti år, og de var alle mine folk. Alle 500 af dem,« sagde han, men fastholdt dog, at de interne kontroller i afdelingen var tilstrækkelige.

Den estiske anklagemyndighed efterforsker i øjeblikket hvidvasksagen og har i den forbindelse sigtet i alt 12 tidligere ansatte i Danske Bank.11 af dem er mistænkt for hvidvask, mens en enkelt er mistænkt for bestikkelse. Aivar Rehe var ikke en del af kriminalsagen.