Esko køber konkurrent for en milliard

Esko, der er ejet af kapitalfonden Axcel, har købt 76,7 pct. af den belgiske konkurrent Artwork Systems for 1,1 mia. kroner for at øge sit udbud af softwareprodukter.

Artwork Systems fremstiller ligesom Esko software til emballageindustrien, og øger med et slag Esko årlige omsætning til 1,4 mia. kroner. Artwork er et yderst profitabelt selskab, som sidste år havde en omsætning på 47 mio. euro, 353 mio. kr, og en driftsindtjening på 120 mio. kr.

”Artwork System var simpelthen på toppen af listen over virksomheder, vi gerne ville købe. Strategien for Esko er at vokse organisk og ved hjælp af opkøb,” siger Vilhelm Hahn-Petersen, partner hos Axcel.

Axcel overtog Esko fra Kirkbi, som i gennem flere år havde skåret virksomheden til og blandt solgt hardware-delen fra. Siden har Axcel forsøgt at købe nye produkter ind til Eskos brede salgsorganisation, der spreder over det meste af verden, for at øge indtjeningen pr. sælger i virksomheden.

”Hardware har vist sig at være svært for Esko at få ordentlig indtjening på. Vi fokuserer derfor på softwaredelen i stedet,” siger Hahn-Petersen.

Den danske kapitalfond køber aktieposten fra de tre stiftere af Artwork, og skal nu over de næste tre måneder købe resten af aktierne fra de øvrige aktionærer.

”Vi regner ikke med at få problemer med konkurrencemyndighederne,” siger Vilhelm Hahn-Petersen.

Han ønsker ikke at sige mere om strategien for Esko på længere sigt. Når Artwork er fuldt overtaget starter arbejdet med en ny strategiplan for virksomheden. Esko har hidtil vokset 10 pct. organisk årligt. Væksten har været hurtigere end markedet, og det forventer Axcel ikke, der bliver ændret på fremover.

Axcel ejer typisk virksomheder i tre til syv år, hvor efter de sælges videre. Esko blev indkøbt i 2005.