Erstatningssag mod Roskilde Bank-revisorer fuser ud

Hidtil hemmeligholdte skønserklæringer volder hovedbrud for statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet i jagten på tunge beviser mod Roskilde Banks revisorer. Rapporterne leverer ingen rygende pistoler, men konkluderer, at revisionsgiganten EY reviderede den nu krakkede Roskilde Bank på betryggende vis. Skønsmændene har dog ikke haft adgang til alle dokumenter.

Roskilde Bank krakkede i 2008 og blev ?derefter overtaget af Arbejdernes Landsbank.?Arkivfoto: Reimar Juul Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den internationale revisionsgigant EY er Finansiel Stabilitets eneste reelle mulighed for at få større beløb ud af erstatningssagen mod den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank. Men lige nu ser det ud til at blive vanskeligt for statens oprydningsselskab at indfange guldfuglen.

Få uger før erstatningssagen mod Roskilde Banks tidligere ledelse og revision begynder midt i oktober, er det ikke lykkedes Finansiel Stabilitet at finde tunge beviser mod revisorerne. Finansiel Stabilitet risikerer derfor at skulle vinke farvel til den milliard kroner, som oprydningsselskabet har mulighed for at hente hos den krakkede Roskilde Banks tidligere revisorer.

Statens oprydningsselskab har stævnet EY, det tidligere Ernst & Young, sammen med bankens tidligere ledelse for en milliard kr. som erstatning for, at de ifølge Finansiel Stabilitet har drevet banken uforsvarligt.

Ingen af de tidligere direktions- og bestyrelsesmedlemmer i den hedengangne bank er synderlig formuende, og flere har overført deres aktiver til ægtefællen. Den store gevinst kan således udelukkende hentes i revisorernes dybe lommer. EY bekræfter over for Berlingske, at virksomheden som internationalt revisionsfirma har en forsikring, der dækker meget store krav.

Problemet for Finansiel Stabilitet er, at oprydningsselskabet har svært ved at finde rygende pistoler, som kan bruges som skyts mod revisorerne. En række respekterede fagfolk giver nemlig EY pæne karakterer for revisionen af den krakkede bank. Karaktererne gives bl.a. i en skønserklæring fra juli 2014, som hidtil har været holdt uden for offentlighedens søgelys.

Erklæringen fra 2014 er udarbejdet af tre statsautoriserede revisorer på foranledning af Østre Landsret og på basis af spørgsmål fra Finansiel Stabilitet. Erklæringen blev fulgt op af en supplerende skønserklæring fra august 2015, men heller ikke denne seneste rapport indeholder materiale, som for alvor belaster Ernst & Young.

Ej heller et svar fra revisorernes brancheforening FSRs respekterede Responsumudvalg indeholder kritik af Ernst & Young. Responsumudvalgets svar, som kom i juli 2014, er således renset for bemærkninger om, at revisorerne ikke har overholdt god revisorskik.

Retsopgøret om Roskilde Bank Tiden nærmer sig for det endelige retsopgør i det første og mest omtalte af finanskrisens bankkrak, Roskilde Bank. Retssagen begynder efter planen til oktober syv år efter konkursen i 2008, som trak en hale af tab blandt aktionærer og småsparere med sig. Tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansen blev symbol på grådighed og samvittighedsløs ekspansionsiver, da Finansiel Stabilitet kunne opgøre det samlede tab til ti milliarder kr., da banken gik konkurs i 2008. Det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet forsøger nu at hente en del af tabet hos ham, den øvrige ledelse og revision med et samlet erstatningskrav på en milliard kroner. Der er afsat over 100 retsdage til sagen.

Berlingske har bedt professor i revision, Claus Holm fra Aarhus Universitet gennemlæse de tre dokumenter, og det er hans vurdering, ovennævnte bygger på. Om skønsmændenes rapporter siger han: »Skønsmændenes konklusioner støtter, at Roskilde Banks eksterne revisorer har gjort deres arbejde på betryggende måde.«

Ifølge Claus Holm indeholder rapporten fra FSRs Responsumudvalg overvejende en gennemgang af, hvad der er god revisorskik:

»I FSRs responsum er der ikke nogen kritik af, at Ernst & Young ikke har overholdt god skik, som man nogen gange har set det i rapporter fra responsumudvalgets hånd,« siger Claus Holm.

»Hvis man vurderer erstatningssagen mod de tidligere revisorer i Roskilde Bank på baggrund af de her rapporter, så kan man ikke tilskrive revisorerne nogen stor andel af ansvaret i forhold til de pligter, som de på det givne tidspunkt skulle leve op til,« siger han.

EY har – ligesom det gælder den eksterne revision af de fleste andre banker – i vidt omfang lænet sig op af Roskilde Banks interne revision. Men Finansiel Stabilitet kalder den interne revisions arbejde mangelfuldt og forholdene i afdelingen for »højest usædvanlige« og »nærmest kaotiske« og uden tilstrækkelige kompetencer og ressourcer til at revidere boniteten af bankens store engagementer.

Revisionschefen blev syg

Chefen for intern revision i Roskilde Bank blev syg i 2006, og hendes stilling måtte overtages af vicerevisionschefen.

Men i modsætning til Finansiel Stabilitet beskriver skønsmændene vicerevisionschefen som en af bankens mest erfarne medarbejdere med hele 18 år på bagen.

Finansiel Stabilitet fokuserer meget på Roskilde Banks mange store låneengagementer, som oprydningsselskabet ikke mener, der har været styr på. Men skønsmændene kalder intern revisions beskrivelser af engagementerne for »sædvanlige og forsvarlige«.

EY er da også godt tilfreds: »Det er som forventet en tilfredsstillende skønserklæring, som Finansiel Stabilitet vil have svært ved at kunne modsige,« siger Niels Skat Rørdam, som er juridisk chef i EY. Om FSRs Responsumsag siger han: »Vi hæfter os ved, at FSRs Responsumudvalg ikke udtaler nogen kritik af EY.«

Vådt krudt

Statens oprydningsselskab får altså ikke leveret brugbart skyts af revisionseksperterne. Men der er måske alligevel åbninger, hvor Finansiel Stabilitet kan stikke sylen ind, når retssagen mod Roskilde Banks tidligere revision og ledelse efter planen begynder i oktober.

»Der er enkelte situationer, hvor skønsmændene gør opmærksom på, at der er ting, de ikke har kunnet belyse, fordi de ikke havde det nødvendige materiale. Der kan altså være nogle skønhedspletter på den ene eller den anden måde,« siger Claus Holm.

Skønsmændene skriver således om Roskilde Banks interne kontrolprocedurer: »Der er ikke fremlagt opfølgning på konstaterede forhold i revisionsrapporterne, og det er dermed ikke muligt at vurdere rimeligheden af de i årsrapporterne anførte konklusioner på grundlag af de til spørgsmålene fremlagte bilag.«

Ovennævnte skønsrapporter vedrører 2005 og 2006. I forbindelse med en retssag anlagt af Finansiel Stabilitet mod den tyske HSH Nordbank blev der også udarbejdet en skønsrapport.

Under retssagen i Østre Landsret sagde skønsmændene, at Roskilde Banks låneengagementerne var indregnet korrekt i 2007-regnskabet, hvor de ikke blev nedskrevet nævneværdigt.

Finansiel Stabilitet ønkser ikke at kommentere verserende retssager.