Erstatning på vej til aktionærer i Roskilde Bank

Mange tusinde aktionærer kan se frem til at få erstatning på op til 60 procent af deres tab i den krakkede bank.

Private aktionærer i Roskilde Bank får dækket 60 procent af tabet, hvis de har købt aktierne i bestemte perioder og under bestemte forudsætninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere aktionærer får tilbud om erstatning på 60 procent af deres tab, hvis de har købt Roskilde Bank-aktier i forbindelse med bankens markedsføringskampagner i 2006 og 2007. Det har Forbrugerombudsmanden og Finansiel Stabilitet indgået forlig om. Det fremgår af en pressemeddelelse.


Forliget omfatter kunder i Roskilde Bank, som har købt aktier i forbindelse med to markedsføringskampagner, der løb fra henholdsvis den 11. august 2006 til den 17. september 2006 og fra den 12. marts 2007 til den 8. april 2007.

Forliget forventes at få betydning for mange tusinde kunder, da der er udsendt breve til godt 28.000 privatkunder i de omhandlede perioder og solgt aktier for omkring 370 mio. kr.

Forbrugerombudsmanden har i forbindelse med undersøgelsen identificeret de to markedsføringskampagner i 2006 og 2007, hvor Forbrugerombudsmanden vurderer, at Roskilde Bank har haft et særligt aggressivt salg af sine egne aktier uden at have givet tilstrækkelig rådgivning til kunderne. Det er i strid med reglerne om god skik for finansielle virksomheder.

Forbrugerombudsmanden har derfor vurderet, at Roskilde Bank, der nu er overtaget af Finansiel Stabilitet, er erstatningsansvarlig. I forbindelse med forliget tilbydes de berørte aktionærer en skønsmæssigt fastsat erstatning på 60 procent af deres nettotab.

Forbrugerombudsmanden og Finansiel Stabilitet har som en del af forligsaftalen foretaget en konkret vurdering af en række kunder, som har klaget til Forbrugerombudsmanden, Finansiel Stabilitet eller Pengeinstitutankenævnet. Nogle af disse kunder får derfor også tilbudt erstatning på 60 procent af deres nettotab, fordi de i nær sammenhæng med aktiesalgskampagnerne har været udsat for en tilsvarende aggressiv markedsføring og utilstrækkelig rådgivning.

Forliget undtager bankens ledende medarbejdere, kunderådgivere og andre personer med en særlig viden omkring bankens forhold eller risikoen ved at købe aktier i Roskilde Bank.

Finansiel Stabilitet vil i den kommende tid gennemgå alle aktiekøb i perioderne og sende tilbud ud til de kunder, der omfattes af forliget. Før den gennemgang er foretaget, vil det ikke være muligt for Finansiel Stabilitet at oplyse kunderne, om de er omfattet af forliget.

Aktionærer, der er omfattet af forligstilbuddet, vil modtage et brev fra Finansiel Stabilitet inden 12 uger fra forligets indgåelse. Det gælder også kunder, der har klaget til enten Forbrugerombudsmanden, Finansiel Stabilitet eller Pengeinstitutankenævnet, og som ikke omfattes af forliget – eller som kun omfattes delvist.

Forliget indebærer også, at parterne har forlænget aftalen om suspension af forældelse, så den gælder i 24 uger efter indgåelse af forligsaftalen for aktionærer, som ikke bliver tilbudt erstatning, og de, som ikke ønsker at blive omfattet af forliget.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe udtaler i pressemeddelelsen:

»Det er en sag af stor principiel betydning, som jeg med forliget sætter et endeligt punktum for. Mange af Roskilde Banks aktionærer kan nu få erstatning for de aktiekøb, der er foretaget på grundlag af bankens ensidige anbefalinger. Og det, finder jeg, er helt rimeligt.«

»Jeg har haft mulighed for at gennemgå alle relevante dokumenter i sagen, og på den baggrund synes sagen at være helt i særklasse. Roskilde Bank har efter min opfattelse udsat sine kunder for en meget aggressiv markedsføring og givet en helt utilstrækkelig rådgivning i forbindelse med aktiesalgskampagnerne. Jeg er tilfreds med, at Finansiel Stabilitet har erklæret sig enig i, at de berørte aktionærer nu skal have erstatning.«

Med forliget afslutter Forbrugerombudsmanden sin undersøgelse af den tidligere Roskilde Banks salg af egne aktier til bankens kunder i årene op til bankens sammenbrud i august 2008.