Ernst & Youngs danske revisionsdel tæt på kollaps

Partnere flygter fra Ernst & Youngs revisionsdel, hvor hver tredje partner enten er fyret eller har forladt virksomheden i løbet af foråret.

Sideløbende med at Ernst & Young i Danmark mister markedsandele og fyrer medarbejdere, er virksomheden ved at skifte navn til EY. Logoet på billedet er placeret på selskabets hovedkontor i New York. ?Foto: Lucas Jackson Fold sammen
Læs mere

Revisionsdelen i Ernst & Young er i frit fald i Danmark. Op mod hver tredje partner er i løbet af foråret enten fyret eller har forladt afdelingen, efter at selskabet har tabt markedsandele herhjemme. Revisionshuset opgiver nu de mellemstore kunder.

»Nogle partnere er fratrådt, fordi de går til andre firmaer, og fem andre partnere er afskediget. Samlet har ti partnere forladt os ud af omkring 30 partnere i revisionsdelen,« siger partner Niels Josephsen, der er dansk landechef for Ernst & Young.

Ernst & Young, der i disse dage er ved at skifte navn til EY, oplyste for tre uger siden, at 86 medarbejdere blev afskediget. Revisionshusets kontor i Vejle bliver lukket, og samtidig bliver en række af de danske stabsfunktioner lagt ind under det nordiske hovedkontor.

»Vi er ikke tilfredse med situationen. Men hvis man kigger på vores forretning, fylder rådgivning mere end revision. Vi vil selvfølgelig gerne have en stærkere revisionsdel, men for os er det mindst lige så godt at have en stærk rådgivningsforretning,« siger Niels Josephsen.

De mange partnere forlader Ernst & Young, efter at konkurrencen på det danske marked for revision i de senere år er intensiveret. Kunderne er blevet mere opmærksomme på omkostningerne, og revisorerne har generelt mærket et pres på priserne.

Det betyder, at Ernst & Young fremover ikke prioriterer de mellemstore kunder. Omkostningerne i revisionshuset ligger over dem hos mellemstore konkurrenter på grund af generelt højere lønninger og flere udgifter til den globale del af Ernst & Young.

Ernst & Young har mistet markedsandele

»Det skal vi selvfølgelig lægge oven i vores priser, og det betyder, at hvis man kun arbejder med nationale kunder uden internationalt perspektiv, er det svært at servicere de kunder til samme priser, som mellemstore revisionsfirmaer gør. Derfor har vi valgt at sige farvel til de kunder, fordi det ikke giver mening, og det er ikke længere en del af vores strategi,« siger Niels Josephsen.

Ernst & Young tabte mellem 2012 og 2013 to procentpoint af andelen af de større danske virksomheder og sidder nu på blot 11 procent af markedet, viser tal fra analysebureauet Aalund.

Ernst & Young er på globalt plan en af de såkaldte »Big 4« inden for revision. Men i Danmark er de tre andre store langt mere dominerende. Størst blandt de store virksomheder er KPMG med en markedsandel på 27 procent, mens PwC og Deloitte hver sidder på 26 procent, viser Aalunds tal.

»På revisionsdelen er det historisk betinget, at vi er mindre end de tre andre. Hvis man går 10-15 år tilbage, var vi for dårlige til at gennemføre generationsskifter, og vi var for dårlige til at positionere os i den kamp, hvor virksomhederne gik fra at have to revisorer til en revisor,« siger Niels Josephsen.

Han siger, at Ernst & Young glæder sig over udviklingen på andre områder.

»Vi ser, at kunderne i stigende omfang efterspørger andre opgaver, og at priserne på dem er noget mere tillokkende end priserne på revision. Vi har det okay med, at vi er stærke på de andre områder. Men det betyder ikke, at vi ikke gerne vil have en stærkere revisionsafdeling, og det er vores vigtigste fokusområde i de kommende år,« siger Niels Josephsen.

Ernst & Youngs problemer kommer, efter at også Deloitte har været tvunget til at skære i medarbejderstaben. I april fyrede Deloitte 110 medarbejdere ud af den samlede stab på 2.300 ansatte. Det var hovedsagelig inden for revision og skatterådgivning, og Deloitte pegede på lavkonjunkturen som årsag til fyringerne.

KPMG førende i topsegmentet

Hos KPMG er der ikke udsigt til afskedigelser, siger administrerende direktør og seniorpartner Jesper Koefoed.

»Vi har ikke haft større afskedigelsesrunder, men har løbende tilpasninger. Dels har vi fastholdt vores markedsandele, og dels har vi løbende justeret, så vi ikke har haft behov for at tage de store afskedigelsesrunder. Vi har en god medarbejdersammensætning,« siger Jesper Koefoed.

Som omtalt i går i Berlingske har KPMG netop mistet den prestigefyldte revision af flere selskaber i A.P. Møller - Mærsk-koncernen, herunder verdens største containerrederi Maersk Line.

Den opgave har konkurrenten PwC overtaget. Til gengæld har KPMG vundet en række andre opgaver, og det betyder, at selskabets markedsandel er intakt, siger Jesper Koefoed.

»Vi har inden for det seneste halvandet år vundet Danske Bank, Danske Invest, DSB, Codan og Bestseller samt tabt Falck og NKT. Så overordnet set er vi fortsat førende i top-segmentet,« siger Jesper Koefoed og henviser til markedsfordelingen fra Aalund.