Ericsson vil nedlægge al produktion i Sverige

Hemmelige papirer afslører, at den svenske mobilgigant vil indstille sin produktion i hjemlandet og skille sig af med 3.000 ansatte.

Foto: © Bob Strong / Reuters. Ericsson vil ifølge hemmelige papirer indstille al produktion i Sverige. Arkivfoto: Bob Strong, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Interne dokumenter viser, at den svenske Ericsson-koncern, som er verdens største leverandør af mobiludstyr, påtænker at lukke al produktion i Sverige. Det vil koste omkring 3.000 ansatte deres jobs. Fagforeningerne afviser dog, at der er noget om snakken.

Det er Svenska Dagbladet, som har fået fingrene i papirerne. Ifølge dem skal produktionen i Borås og i Kumla indstilles, og dermed vil en 140-årig industriepoke slutte. I stedet vil Ericsson udlicitere mange opgaver.

Fyringerne skal give besparelser på omkring tre milliarder svenske kroner, hvoraf mere end halvdelen skal ske i Sverige. Her har Ericsson i dag sammenlagt omkring 15.000 ansatte i Sverige. De fleste arbejder i afdelingen for netværksprodukter.

Fagforeninger: Intet er besluttet

I Borås arbejder 800 ansatte, i Kumla omkring 400. Også på tjenestemandssiden og i afdelingen for forskning og udvikling skal der skæres ned, så det samlede antal stillinger, der forsvinder, bliver på omkring 3.000.

»Denne plan vil dræbe Ericsson og vil være det første skridt mod at udfase hele selskabets virksomhed i Sverige,« siger en centralt placeret kilde til avisen.

Per Norlander, der er koncernfaglig forhandler for fagforeningen Sveriges Ingenjörer, siger til Sveriges Radio, at oplysningerne ikke er korrekte. Ganske vist forhandles der om nedskæringer, men der er ifølge ham ingen beslutning om, hvor meget der skal skæres ned.

Ericsson sparkede 25. juli sin topchef, Hans Vestberg, ud og indsatte Jan Frykhammar som fungerende koncernchef. Der har i nogle uger været forhandlet med fagforeningerne om nedskæringerne. Der lægges op til frivillige fratrædelser i oktober og november, inden Ericsson op til jul skal ud i egentlige fyringer.