Ericsson-konkurrent skal spare 15 milliarder

Alcatel-Lucent ændrer strategi for langt om længe at sikre sig overskud under den tredje topchef.

Alcatel-Lucents nye topchef, Michel Combes, tror på en fremtid for det gældsplagede selskab, som nu skal satse på at blive specialister. Foto: Charles Platiau, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hårde konkurrence på mobilmarkedet tvinger nu svenske Ericssons fransk-amerikanske konkurrent, Alcatel-Lucent, ud i en milliardstor besparelse.

Alcatel-Lucent skal frem til 2015 sænke omkostningerne med en milliard euro og skal frasælge for lige så meget. Sådan lyder den plan, som den nye topchef, Michel Combes, har lagt frem for selskabet, der fremover skal fokusere på forskning og markedsføring af udstyr til IP-netværk samt både fast og mobilt bredbånd.

Positiv modtagelse

Spareplanen er den seneste i en række, som skal fjerne flere års røde tal på bundlinien. Michel Combes er da også den tredje chef på kort tid, som forsøger at få rettet forretningen op.

Umiddelbart modtages spareplanerne positivt.

»Planen går i den rigtige retning, men jeg mener, at nogle dele af den ikke er aggressive nok,« lyder vurderingen fra Pierre Ferragu, analytiker hos Bernstein Research, til nyhedsbureauet Reuters.

Alcatel-Lucent konkurrerer på markedet for mobiludstyr med svenske Ericsson, der er verdens største, kinesiske Huawei, som er nummer to, og finsk-tyske Nokia Siemens Networks. Men siden franske Alcatel og amerikanske Lucent gik sammen i 2006, er det endnu ikke lykkedes at skabe overskud i selskabet.

Aktiekurs op med 40 procent

Michel Combes er hentet fra den britiske mobilgigant Vodafone, der er verdens næststørste mobilselskab. Hans plan er, at Alcatel-Lucent skal specialisere sig i stedet for at brede sig over det hele. Målet er, at salget af IP-produkter, som håndterer datatrafik i mobil- og fastnettene, skal vokse med 15 procent til en omsætning på over syv milliarder euro i 2015. Det vil være omkring halvdelen af det samlede salg.

Alcatel-Lucent-aktien er steget med 40 procent i 2013 ud fra håbet om, at det lykkes for Michel Combes at vende selskabet og bringe det i plus. Men et salg af Alcatel-Lucent som selskab ville i dag blot indbringe 23,9 milliarder kroner mod de godt 200 milliarder kroner, som de to selskaber var værd, da de blev lagt sammen.

Alcatel-Lucent har hovedkontor i Paris.