Ericsson involveret i ny bestikkelsessag

Svensk telekoncern betalte mindst 3,2 millioner dollars til bestyrelsesmedlem i tyrkisk teleselskab for at få kontrakt i hus.

Endnu en bestikkelsessag rammer nu svenske Ericsson, verdens største leverandør af telekommunikationsudstyr, som i forvejen kæmper mod styrtdykkende børskurser.

Ericsson skal i 1998 have betalt mindst 3,2 millioner dollars til et bestyrelsesmedlem i det tyrkiske mobilselskab Türkcell for at få en kontrakt i hus. Svensk TVs Eko-nyhedsredaktion står bag afsløringen, som den øvrige del af Türkcells bestyrelse ikke kendte til.

Pengene er ifølge TV-stationen blevet betalt gennem en stråmand til en postboks i den mellemamerikanske stat Panama. Bag postboksen står storejer og bestyrelsesmedlem i Türkcell, Mehmet Emin Karamehmet, og han kan ifølge Eko have fået helt op til 82 millioner dollars for andre kontrakter gennem årene.

Teleminister fik 12 millioner

I slutningen af november afslørede samme nyhedsredaktion, at Ericsson havde betalt, hvad der svarer til 12 millioner kroner i provision til en konto, som teleministeren i ørkenstaten Oman disponerede over.

Ericsson fik faktisk en stor ordre på 300 millioner svenske kroner af myndighederne i Oman, der ligger i det nordøstlige hjørne af Den Arabiske Halvø. Opgaven var at udbygge mobilnettet i hovedstaden Muscat.

Her blev pengene ifølge det svenske nyhedsbureau TT indbetalt på en bankkonto i Schweiz i slutningen af 1990erne. Kontoen tilhørte en handelsagent, men det var Omans post- og telekommunikationsminister, der disponerede over den.

Ericssons ledelse vil ikke kommentere nogen af anklagerne.