Ericsson henter nye kræfter til toppen

Jagten på ny bestyrelsesformand er slut - belgisk topchef indstilles.

Ronnie Leten, tidligere topchef for den svenske industrikoncern Atlas Copco, skal være ny bestyrelsesformand for pressede Ericsson. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Den pressede, svenske telegigant Ericsson henter en ny bestyrelsesformand ind.

Belgieren Ronnie Leten, som indtil i år stod i spidsen for industrikoncernen Atlas Copco, som han var topchef for siden 2009, indstilles til at overtage posten som bestyrelsesformand efter Leif Johansson. Ronnie Leten er også bestyrelsesformand for svenske Electrolux.

Leif Johansson, som tidligere stod i spidsen for lastvognsproducenten Volvo, sagde i juli, at han ikke ville genopstille. Også den tidligere nordendirektør for den norske telegigant Telenor, Kristin Skogen Lund, udtræder af bestyrelsen. Til gengæld indstilles Kurt Jofs, som i 2003-2008 var ansvarlig for Ericssons netværksforretning og i dag er bestyrelsesformand for IT-leverandøren Tieto, som nyt bestyrelsesmedlem.

Stor nedskæringsrunde i gang

Ericsson slås med økonomien på et presset marked, selv om den svenske koncern er verdens største leverandør af mobiludstyr som f.eks. teknologi til mobilmaster og sendenet. Det er imidlertid et marked, som er ramt af faldende investeringer, efterhånden som de fleste teleselskaber verden over har købt ind, hvad de skal bruge til 4G-mobilnettene, samtidig med at de kommende 5G-mobilnet ikke står lige for.

Ericsson er derfor i gang med en massiv sparerunde, som kan betyde lukning i flere lande. Topchef siden oktober 2016, Börje Ekholm, har nemlig lovet, at selskabet igen kan blive en god forretning.

Ericsson er en folkeaktie i Sverige.

5G-mobilnettene ventes ikke på samme måde som 4G-nettene at blive landsdækkende. Til gengæld er den nye teknologi ekstremt meget hurtigere til at levere data videre, så der stort set ingen forsinkelse vil blive. Samtidig kan 5G-nettene håndtere langt mere udstyr end 4G-nettene, og derfor er det såkaldte »Tingenes Internet«, hvor milliarder af dimser, dingenoter og målere skal kobles på internetforbindelsen, afhængig af 5G-dækning, så man bl.a. kan få selvkørende biler, der ikke behøver en chauffør bag rattet men selv kan finde vej og styre uden om forhindringer.