Ericsson-chef går olievejen

Den navnkundige Carl-Henric Svanberg bliver overraskende bestyrelsesformand i verdens fjerdestørste virksomhed og overlader tronstolen i telegiganten til sin arving gennem flere år.

Mobilgiganten Ericssons topchef, Carl-Henric Svanberg, skal fremover styre verdens fjerdestørste virksomhed, BP. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Timingen var overraskende, det samme var det nye job, men gennem to år har det været ventet, at den svenske mobilgigant Ericssons topchef, Carl-Henric Svanberg, slog antennen ned og forlod posten.

Fra årsskiftet bliver den 57-årige far til tre uventet bestyrelsesformand i verdens fjerdestørste virksomhed, British Petroleum (BP), og hans tronarving bliver som forudset den nuværende vicekoncernchef Hans Vastberg. 40 procent af verdens mobilsamtaler når frem via Ericssons mange net, og koncernen har flere end 70.000 ansatte på verdensplan med en omsætning sidste år på 209 milliarder svenske kroner. Men British Petroleum er lige så stor som Ericsson, Nordea, Telia, Volvo og Hennes & Mauritz – til sammen.

»Fandens også!«
»Først tænkte jeg: Fandens også!« medgiver bestyrelsesformand Michael Treschow om Svanbergs afgang. Derefter måtte han medgive, at det var »et fantastisk tilbud«.

»Vi har tjent omkring 100 milliarder kroner i din tid her i Ericsson. Det er din fortjeneste, at Ericsson er blevet et så fremgangsrigt selskab,« sagde bestyrelsesformanden på gårsdagens pressekonference.

BP har længe været på jagt efter en afløser for Peter Sutherland. Svanberg tyvstarter hos BP ved allerede i september at træde ind i bestyrelsen. Efterfølgende flytter han til London.

»At lede Ericsson har været en af de mest hæderværdige opgaver. Men det er svært at sige nej, når en sådan forespørgsel kommer fra BP. Og måske er timingen god, jeg skulle nu begynde på mit syvende år. Jeg håber dog at sidde med i bestyrelsen i mange år,« sagde Carl-Henric Svanberg.

Fjerde chef på fem år
Svanberg var Ericssons fjerde topchef på fem år, da han i april 2003 overtog en skude, der på syv kvartaler havde tabt samlet 24,9 milliarder svenske kroner.

»Svanberg kom til Ericsson i en meget svær tid, hvor Ericsson skulle omstilles fra at levere isenkram til at levere service – noget, som vi ser i Danmark, hvor Ericsson for nylig har overtaget driften af TDCs mobilnet. Den omstilling kendte Svanberg fra sit gamle job for låsevirksomheden Assa Abloy Group. Svanberg har gjort det rigtigt godt, og det er i dag et helt andet Ericsson, end da han kom ind: meget mere strømlinet og med meget større fokus på service og værdi for kunderne. Ericsson havde brug for en chef, der kunne ruske op i organisationen og ændre den til at blive mere markeds- og kundedrevet og mindre ingeniørdrevet,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Gennem især de seneste to år er presset på Carl-Henric Svanberg dog øget kraftigt. Han er aldrig blevet tilgivet, siden han i oktober 2007 fortalte investorerne, at kvartalsregnskabet ville blive skuffende, blot en måned efter at han havde sagt til analytikere, at der var »stærk« efterspørgsel; aktien styrtdykkede med 24 procent. Koncernen har desuden været hårdt presset, tydeligst af alt på grund af problemer i verdens fjerdestørste mobilproducent Sony Ericsson, som Ericsson ejer halvparten af.

Sony Ericsson har netop måttet fyre 5.000 medarbejdere, og Sony har luftet at ville overtage hele butikken.

Sidste år kom så skandalen om, at Ericsson sammen med norske Telenor fik produceret mobilmaster i Bangladesh af børnearbejdere og under uhyrlige arbejdsvilkår med åbne syrebade og udledning af spildevand direkte på markederne, selv om begge koncerner havde skrevet under på alle internationale aftaler om social ansvarlighed.

Tilfredshed hos ansatte
I januar-marts i år mistede Ericsson 35 procent af overskuddet sammenlignet med for et år siden, men Ericsson-aktien er dog i Svanbergs regeringstid steget fra godt 25 svenske kroner til 76,70 kroner. Svanberg selv købte for 100 millioner kroner aktier i selskabet i 2003 og har i dag 3,2 millioner aktier til en værdi af 245 millioner svenske kroner.

Fagforeningerne er tilfredse med den nye chef, der beskrives som »en strålende, karismatisk leder«. Det er et yderligere plus, at han er svensker. »Hans Vestberg står bag de spareplaner, som vi har haft nu. Han kan virksomheden og har en opfattelse af, hvad der skal gøres,« siger formand for fagforeningen Unionen, Åke Hjortsten, der ikke venter ændringer.

Hans Vestberg selv bebuder heller ingen ny kurs:

»Jeg har arbejdet sammen med Carl-Henric Svanberg i syv år og fortsætter den vej, vi følger nu.«