Erhvervsorganisationer: Vækstplanen gør Danmark rigere

I regeringens netop offentliggjorte vækstplan lægger de blandt andet op til at forbedre investeringsvilkårene og lavere beskatning af aktie- og kapitalindkomst, og det overvejende er positivt, mener organisationer

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Regeringen har i dag fremlagt sit bud på en vækstplan, en Helhedsplan, for et stærkere Danmark, som det hedder. Samlet set skal planen øge dansk BNP med 20 milliarder kroner i 2025 gennem tiltag, der skal styrke produktiviteten.

Og hos Dansk Erhverv hilser man udspillet velkomment:

»Regeringens udspil vil samlet set skabe vækst og udvikling i Danmark til stor gavn for vores velstand og velfærd. Derfor er vi meget positive over for indholdet i planen,« siger administrerende direktør Jens Klarskov, der håber på, at der hurtigt vil opnås politisk enighed om at gennemføre vækstreformer.

Samme positive modtagelse får planen hos Dansk Industri:

»Regeringens plan sætter en god retning for Danmark, hvor vores virksomheder og deres medarbejdere får bedre mulighed for at skabe den vækst og velstand, som giver os råd til at udvikle vores samfund. På den måde sikrer vi, at Danmark også om 10, 15 og 20 år kan være et stærkt og velstående land,« siger DI’s adm. direktør Karsten Dybvad.

Særligt initiativerne, der skal komme iværksætteriet og investeringslysten tilgode bliver vel modtaget

»Det er yderst positivt, at regeringen lægger op til et fradrag for egenkapitalinvesteringer og initiativer, der gør det lettere for iværksættere. Det er der også hårdt brug for, da vi befinder os i en investeringskrise,« mener Jens Klarskov.

Dog stadigt et par mangler

Selvom regeringens vækstplan bliver taget vel imod, har den dog stdigvæk et par mangler, lyder det fra Dansk Erhverv, der mener, at der mangler bud på, hvordan vi får løftet det offentlige-private samspil:

»Der vil være store gevinster at hente ved at sende flere offentlige opgaver i konkurrence. Vi vurderer, at det kan give op til 8 milliarder kroner mere om året,« siger Jens Klarskov.

Også hos DI er der et par punkter i planen, som man gerne have set tilføjet:

»DI og vores virksomheder havde gerne set, at regeringens plan på flere felter gik endnu længere. Med flere reformer, som flytter danskere fra passiv forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet, og en mere konkurrencedygtig selskabsskat,« siger Karsten Dybvad.

Han opfordrer de øvrige partier til at støtte op om regeringens plan, som lægger op til at prioritere offentlige investeringer i vigtige områder som uddannelse, digitalisering og infrastruktur.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at vækstplanen lader noget tilbage at ønske:

»Regeringens vækst i det offentlige forbrug på 0,5 pct. er de facto en besparelse. For blot at opretholde uændret serviceniveau i den offentlige sektor mangler regeringen omkring 5 mia. kr. Det er ærgerligt, at regeringen sparer på vores fælles service, uddannelser og øger pensionsalderen for at finde penge til skattelettelser,« siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen.