Erhvervsorganisationer efter stor EU-dataplan: Nu må regeringen komme ind i kampen

Der er altovervejende ros til EUs nye, digitale masterplan, men de to store erhvervsorganisationer spiller nu bolden videre til den danske regering, som må på banen, hvis Europa og Danmark skal vinde.

Margrethe Vestager, som ud over at være konkurrencekommissær er ansvarlig for den digitale udvikling i Europa, fremlagde onsdag EUs store masterplan for at give europæiske borgere og virksomheder bedre fremtidsmuligheder ved at bruge ny teknologi fornuftigt og kløgtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange roser – og nogle tidsler – i den digitale masterplan, som EU-Kommissionen onsdag middag fremlagde i Bruxelles for at bringe Europa tilbage i kampen med de amerikanske og kinesiske teknologigiganter. Og så er der klø til den danske regering fra landets to store erhvervsorganisationer.

»EU-udspillet er altovervejende positivt. Det er virkelig godt, at EU ser dagordenen, for der er behov for et stort gearskifte.Vi er langt bagefter amerikanerne og kineserne, som i årevis har investeret massive summer – i USA private virksomheder, i Kina staten. Vi er nødt til at finde vores ben at stå på i Europa, på en forsvarlig måde og med en europæisk tilgang, hvor USA og Kina i høj grad har opnået en næsten monopollignende status på bekostning af privatlivets fred og af individet. Vi skal bruge digitaliseringen til at gøre det rigtige ved at finde den rette balance til at opsamle og bruge data og samtidig sørge for, at borgerne er beskyttet,« siger Lars Frelle-Petersen, digital direktør i erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI).

Regeringen må ind i kampen

Mere omfattende og kløgtig brug af ny teknologi vil være afgørende, vurderer han.

»Bruger man teknologi på den rigtige måde, kan den gøre rigtigt meget godt. Vi skal bruge den til at løse nogle af klimaudfordringerne, til at skabe personlig medicin, til at helbrede og forebygge sygdomme, til at optimere vores transportformer og produktion. Perspektiverne er vældige, hvis man vælger at bruge europæiske data offensivt – men selvfølgelig på en måde, hvor individet beskyttes,« siger Lars Frelle-Petersen.

Han glæder sig over, at »toneangivende, europæiske politikere« nu tager fat.

»Det handler om at prioritere ressourcer til forskning og udvikling og sætte projekter i gang. Så må regeringen herhjemme også se at komme ind i kampen! Der er i høj grad brug for herhjemme at få klare ambitioner frem for, hvordan vi skal gøre i forhold til klima, sundhed med mere,« siger DI-direktøren.

Han forstår nogle virksomheders bekymringer for, om EU-regler kan spænde ben for europæiske virksomheders muligheder for at handle hurtigt.

»På nogle områder skal man skynde sig, men med hensyn til lovgivning skal man passe på. EU skal være varsom med at slå hegnspæle ned, så den teknologiske udvikling ender med slet ikke at foregå i Europa. Derfor kan jeg sagtens følge den bekymring, som mange virksomheder har luftet, men det er rigtigt, at EU melder stærke ambitioner ud. Persondatalovgivningen (GDPR) har mange skønhedsfejl og udfordringer, især for de små og mellemstore virksomheder, men det var rigtigt og nødvendigt at indføre den,« siger Lars Frelle-Petersen.

Lidt som juleaften

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv ser man udspillet »lidt som juleaften, hvor man får mange gaver«.

»Det meste er noget, vi kan bruge. Med noget andet skal vi lige se tiden an, og der er nok også noget, der skal byttes til en anden størrelse. Og så håber vi jo altid på en hæklet elefant. Ambitionen er helt rigtig. Vi skal ikke tage til takke med at være brugere, men også udviklere af ny teknologi,« siger Janus Sandsgaard, fagchef for IT og digitalisering i Dansk Erhverv.

Men også han efterlyser, at den danske regering kommer ind i kampen.

»Det hele står og falder med, om medlemslandene i praksis spiller med. Her peger pilen også på den danske regering, for forståelsespapiret (regeringsgrundlaget, red.) strutter ikke just af digitale ambitioner. Derfor siger vi, at regeringen må på banen,« tilføjer han.

Banker: Det vil styrke IT- og datasikkerheden

Brancheorganisationen Finans Danmark står også klar med roser til EU-Kommissionen.

»Adgang til data er en katalysator for økonomisk vækst og kan forbedre konkurrenceevnen på det globale marked. Adgang til data muliggør nye og innovative forretningsmodeller. Og adgangen til data er en forudsætning for anvendelse af kunstig intelligens, som kan hjælpe os med at løse klodens svære klimaudfordringer. Derfor er det afgørende at sikre, at der bliver bedre adgang til både offentlige og private data,« siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

For bankerne vil strategien kunne forbedre kundeoplevelsen, øge cybersikkerheden og forbrugerbeskyttelsen og understøtte bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet – noget, som bankerne kæmper med i dag, blandt andet fordi der ikke er ens praksis for datadeling på tværs af EU.