Erhvervsminister tager til Dubai uden etiske kvaler

Efter en udskældt tur til Saudi Arabien i starten af året tager erhvervsministeren nu til emiraterne.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen står i spidsen for et større erhvervsfremstød i Dubai. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Det blev mødt med kritik, da kronprinseparret i starten af året deltog i et erhvervsfremstød i Saudi Arabien.

Fredag skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til nabostaterne i De Forenede Arabiske Emirater som led i et større erhvervsfremstød.

Turen til Saudi Arabien blev kritiseret, da landet har en lang historik udi at bryde menneskerettighederne, eksekvere utallige henrettelser og efter danske forhold at diskriminere mod kvinder.

Ting, som De Forenede Arabiske Emirater ligeledes er kendt for. Det er dog ikke noget, Troels Lund Poulsen har i tankerne.

»Alle andre lande bruger deres kræfter på at styrke deres erhvervsliv. Det skal vi også gøre fra danske side.«

»Udenrigsministeren rejser de udenrigspolitiske problemstillinger, når han har muligheden. Jeg tager derned for at fremme dansk erhvervsliv, og det er min opgave. Så jeg kommer ikke med en bestemt etisk eller moralsk dagsorden i Dubai,« siger Troels Lund Poulsen.

Han mener grundlæggende ikke, at de to ting skal blandes sammen.

»Jeg synes, det er afgørende, at vi benytter alle muligheder for at skabe muligheder for danske virksomheder. Det gjorde den tidligere regering også, og den prioritering er jeg enig i,« siger han.

Ministeren kan ikke over for Ritzau komme på lande, der ikke er et erhvervsfremstød værdigt af etiske årsager. Omend lande omfattet af sanktioner selvsagt er dømt ude.

»Jeg rejser ikke på erhvervsfremstød i Rusland, et land der er omfattet af sanktioner. Jeg har heller ikke planer om, at tage til Nordkorea, der ligeledes er sanktioner imod.«

»Men jeg har planer om at være med på de erhvervsfremstød, vi har, hvor det kan skabe og fastholde danske arbejdspladser,« siger han.

Erhvervsfremstødet i Dubai har fokus på greentech (grøn energi red.), luftfart og søfartserhverv.

Siden 2010 er dansk eksport vokset 50 procent til De Forenede Arabiske Emirater, som i 2015 var Danmarks 29. største eksportmarked.