Erhvervsminister følger opfordring og kræver større buffer hos banker

Erhvervsminister Simon Kollerup følger nu opfordringen om at løfte kravet for, hvor mange penge de danske banker skal have på kistebunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Erhvervsministeriet følger nu opfordringen om at løfte kravet for, hvor mange penge de danske banker skal have på kistebunden.

Dermed løftes satsen for den kontracykliske buffer til 2 pct. fra 1,5 pct., fremgår det af en pressemeddelelse.

»Det er ansvarligt, at penge- og realkreditinstitutterne polstrer sig yderligere, så de er forberedte på, at finansielle risici og international usikkerhed på et tidspunkt kan slå igennem og presse dansk økonomi og den finansielle sektor,« siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Den kontracykliske buffer er et krav til bankers og realkreditinstitutters egenkapital, og formålet med den er, at der skal opbygges kapital i gode tider, som gør bankerne og realkreditinstitutter mere robuste til de dårlige tider.

Samtidig skal den være med til at forebygge, at der opstår en situation, hvor bankerne ikke kan låne penge ud til projekter, der ellers kan betale sig.

Bufferen blev indført efter finanskrisen, og hvis der opstår udfordringer - stress - i det finansielle system, kan den reduceres eller nulstilles. Erhvervsministeriet fastsætter satsen for kapitalbufferen hvert kvartal, og en frigivelse kan ske øjeblikkeligt, mens bankerne omvendt har et år til at leve op til øgede krav.

»En frigivelse af bufferen vil i tilfælde af dårligere konjunkturer hjælpe med til, at pengeinstitutterne kan låne penge ud til borgere og virksomheder,« siger erhvervsministeren i pressemeddelelsen.

Forhøjet krav kommer efter opfordring fra risikoråd

Tirsdag i denne uge opfordrede Det Systemiske Risikoråd erhvervsministeren til at løfte satsen til netop 2 pct. af bankernes og realkreditinstitutternes risikovægtede danske eksponeringer.

At polstringen skal være større skyldes, at det lige nu går godt i dansk økonomi, der er i et opsving, og de »finansielle forhold er generelt lempelige,« forklarede Det Systemiske Risikoråd i tirsdagens pressemeddelelse.

»Det vedvarende lave renteniveau øger risikoen for opbygning af aktivbobler og giver incitament til øget risikotagning. Enkelte indikatorer viser tegn på en lidt svagere udvikling, men der er ikke tale om en væsentlig opbremsning i risikoopbygningen. Rådet følger derfor sin annoncerede strategi om at henstille om en forhøjelse af buffersatsen i indeværende kvartal,« lød det.

Mere konkret betyder satsforhøjelsen på 0,5 pct.point., at der bliver lagt 7 mia. kr. oven i det samlede regulatoriske krav til danske banker og realkreditinstitutters egenkapital. Det fremgår af oplysninger fra Det Systemiske Risikoråd.

Kravet indebærer nemlig, at en større del af selskabernes udlån finansieres med egenkapital fremfor gæld, og det kan blandt andet ske ved, at bankerne er mere tilbageholdende med at udbetale en del af overskuddet til aktionærer gennem eksempelvis udbytte eller aktietilbagekøbsprogrammer.

Ifølge Det Systemiske Risikoråd vil langt hovedparten af de danske banker og realkreditinstitutter dog allerede med deres nuværende kapitalniveau kunne opfylde det nye krav om en kontracyklisk buffer på 2 pct. af de risikovægtede danske eksponeringer.

/ritzau/FINANS