Erhvervsmand og politiker bygger hus til iværksættere

Den kendte erhvervsmand og tidligere folketingspolitiker Kai Dige Bach stiller nu formue og erfaring til rådighed for nye iværksættere i iværksætterhuset »Flagskibet«.

Erhvervsmanden og tidligere folketingsmedlem Kai Dige Bach, 79 år. Bach har bygget dette hus »Flagskibet« i Herlev til 25 millioner. Her vil han lade iværksættere bo gratis - de skal kun betale eget forbrug. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere

Når man kører ind i den del af Herlev, der kaldes Hjortespring, bliver man mødt af skriggule skilte på alle sider. På dem står »kai dige bach« skrevet med sort, og den lokale tankstation og de fleste af de lejligheder og erhvervsbygninger, man kan se, tilhører manden bag navnet på skiltene.

For ældre læsere klinger navnet »Kai Dige Bach« måske klarere end for de meget unge. Gennem årene har Kai Dige Bach haft mange titler, og hvis der er plads på hans visitkort, kan han både skrive brændselshandler, viceborgmester, redaktør, hårde hvidevareforhandler, folketingsmedlem for de Konservative, rejsearrangør, fritidspilot, bestyrelsesformand, iværksætter, tankstationsejer og så er listen ikke engang tæt på at være færdig.

Kai Dige Bach har hele sit liv været inkarneret iværksætter, men nu er brændselsmillionæren blevet 79 år og har ikke planer om at etablere flere virksomheder selv. Men det forhindrer ham ikke i at hjælpe andre iværksættere med store ideer på vej.

Nu kan han nemlig også skrive på CVet, at han har bygget huset »Flagskibet« med 1.000 kvadratmeter kontorplads i Herlev, og de billige pladser er øremærket til iværksættere og små virksomheder.

»Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg har fået lov til at være iværksætter hele mit liv og har beskæftiget mig med så mange forskellige firmaer. Nu vil jeg gerne give stafetten videre til næste generation,« siger Kai Dige Bach og fortsætter:

»Jeg vil gerne have, at iværksættere i dag skal have det lidt nemmere, end jeg har haft det. Og så synes jeg, at nationen trænger til nogle private virksomheder. De er ikke så nemme at sætte i gang, som de har været.«

En gammel drøm

Kai Dige Bach har brugt omkring 25 millioner kroner på at bygge huset, og de første ni iværksættere er flyttet ind. I alt er der plads til omkring 25 små virksomheder, der kan deles om køkken og frokoststue, der i henhold til skibstemaet ligger på Dæk 1 og er blevet navngivet som Kabyssen og Messen.

Iværksætterne begynder med at betale 375 kroner per kvadratmeter om måneden, som dækker vand, varme, strøm og rengøring. Derefter er det meningen, at lejen skal stige i ryk over for eksempel tre år, så den til sidst ender på en pris på 600 til 1.000 kroner per kvadratmeter svarende til et lignende kontor i området. Men det er ikke meningen, at huset skal mere end køre rundt økonomisk.

»Flagskibet« er ikke et forsøg på at lave en forretning. Det er finalen på nye, store aktiviteter fra mig, og det har været min drøm at bygge det i mange år. Nu har jeg afhændet de fleste af mine virksomheder og fået toner i kinoorglet, så jeg har penge til at gøre det,« fortæller Kai Dige Bach, men holder også fast på, at det ikke skal være en gavebod:

»På et eller andet tidspunkt skulle de, der kommer ind som iværksættere, gerne få mulighed for at kunne betale omkostningerne, så der bliver råd til at tage nogle nye iværksættere ind. Jeg mener, at al iværksættervirksomhed er usund, hvis ikke man i løbet af for eksempel tre år får det til at løbe rundt. Så skal man finde noget andet at lave. Man kan jo ikke bare gå rundt og lege iværksætter hele sit liv på tilskud.«

79-årige Kai Dige Bach kan bryste sig af, at han i alle sine erhvervsaktive år ikke har haft et år med underskud. Som han selv siger, har han dummet sig en masse gange, men aldrig så meget, at han ikke tjente mere på en anden forretning, hvor han ikke dummede sig i det samme år.

Han stiftede sin første brændselsvirksomhed i 1958, mens han studerede på Niels Brocks Handelsskole. Siden oprettede han blandt andet bladet Idé Nyt og rejsebureauet Gate Eleven, åbnede forretninger med hårde hvidevarer og et postordrefirma. Ligeledes har flere lokalaviser og Den Blå Avis også været under hans vinger.

Samtidig har han gjort sig på den politiske scene for de Konservative. Først i Herlevs kommunalbestyrelse fra 1966 til 1974 og senere i Folketinget fra 1987 til 1998, hvor han blandt andet var medlem af folketingsgruppens bestyrelse og næstformand for Folketingets Erhvervsudvalg.Men selv om der er meget erfaring og mange kloge ord i Kai Dige Bach, vil han ikke gå rundt mellem virksomhederne i Flagskibet og holde øje med dem. På samme måde sorterer han ikke i hvilke små virksomheder, der må flytte ind, og de skal ikke forpligtes til for eksempel at levere virksomhedsplaner.»Jeg vil ikke rende rundt og snage eller være belærende, men jeg vil spørge dem, hvordan de har det. Og hvis de spørger om et råd, svarer jeg selvfølgelig. Det er utroligt vigtigt, at man skubber virkeligheden frem, og den skal ikke indkredses i, at iværksætterne skal komme med deres virksomhedsplan og alt muligt – Gu’ skal de ej. De skal lære det løbende, som de kommer ind i det, og så må de tage de tæsk, der følger med. De må gerne gå fallit og komme igen,« siger han.Hvis en iværksætter i Flagskibet får en god idé og mangler kapital, kunne du så finde på at investere i den?

»Nej. Jeg vil ikke være aktiv igen – den beslutning har jeg taget. Og hvis jeg skulle være så tåbelig, at mit gode hjerte går helt ud af min logik, og jeg gerne vil, så ville jeg aldrig have majoriteten i virksomheden. Det skal være folk selv, der driver deres virksomheder,« siger han og tilføjer:

»Jeg vil ikke stjæle ideer, succes, aktier eller overskud fra nogen. Jeg har brugt et helt liv på at skabe nogle aktiviteter, og nu er jeg sluppet pænt ud af dem og har afhændet det meste på nær min tankstation, for de lokale skulle jo nødigt tro, at jeg var død. Nu har jeg en opsparing og skal til at spare ned igen. Man kan jo ikke gå et helt liv og sige, at man vil spare op, til man bliver gammel og så påstå, at når man er 79, så er man ikke gammel nok til at spare ned.«