Erhvervslivets Oscar skal hylde iværksætteriet

Fremtidens teknologier bliver skabt af iværksættere og vækstvirksomhederne. Revisionshuset EY forsøger med dysten Entrepreneur of the Year at fremelske flere af slagsen.

Carsten Collin er statsautoriseret revisor og partner i EY. Siden 1997 har han stået i spidsen for den danske del af Entrepreneur of the Year-konkurrencen samt været involveret i den internationale finale, der hvert år finder sted i fyrstedømmet Monaco. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Erhvervslivets Oscar-uddeling«. Det er ikke noget tilfælde, at revisions- og konsulentvirksomheden EY sætter netop den etiket på sin årlige konkurrence, Entrepreneur of the Year.

Én ting er, at dysten minder mere om en prisuddeling end en resultatorienteret konkurrence. En anden ting er hele den samfundsmæssige ramme, som den skal ses i. Og den handler om, at der i EYs optik er al mulig grund til at sætte spotlight på de iværksættere og vækstvirksomheder, der har den succes, som andre kan blive inspireret af. Vi skal huske at hylde den entreprenante ånd, fortæller Carsten Collin, partner i EY og direktør for dysten i Danmark.

»Det handler om at skabe rollemodeller, som man kan spejle sig i, se op til og lade sig inspirere af. Det handler om at understøtte og sætte fokus på fødekæden, der skaber vækst – og i sidste ende arbejdspladser,« siger Carsten Collin.Entrepreneur of the Year-dysten blev oprindeligt stablet på benene i 1986 i USA af Ernst & Young, som EY hed dengang. Indledende var blot en stribe stater involveret, men antallet steg støt, og få år efter blev dysten også taget op i udlandet – deriblandt i Danmark, hvor netop Carsten Collin i 1999 samler handsken op og er med til at etablere en samlet verdensdyst fra 2001, der bliver afholdt i fyrstedømmet Monaco.

Den globale konkurrence bygger oven på de nationale konkurrencer. Her lokaliserer EYs talknusere en stribe interessante vækstvirksomheder i hver af landets regioner. En uafhængig jury afgør først nomineringerne og herefter vinderne af både de regionale og den nationale konkurrence. Stikordene er i den forbindelse rolle, værdier og ledelse – og ikke mindst det samfundsmæssige engagement.

For revisionshuset er dysten selvsagt en oplagt mulighed for at identificere potentielle fremtidige kunder – og i den forbindelse komme i kontakt med dem. Det lægger EY ikke skjul på. Men kernen er stadig hyldesten af de entreprenante forbilleder.

En ny runde af Entrepreneur of the Year bliver skudt i gang til oktober i år, og Carsten Collin ser frem til endnu en gang at få næverne ned i bolledejen og få fokus på de iværksætter- og virksomhedsmæssige håb, vi har herhjemme. Han noterer sig i den forbindelse, hvor langt samfundet er kommet, når det kommer til at få de entreprenante fyrtårne til at stråle endnu mere.

»Vi har nok stadig været lidt forsigtige herhjemme, når det kommer til at fremhæve erhvervslivets stjerner – sagt på en pæn måde. Men der er sket en markant udvikling over 15 år. Hele samfundet har ændret sig. Der er i dag en større forståelse for entrepreneurship,« siger han og tilføjer:

»Men der har altså også været et behov. Lidt firkantet kan man tænke på gamle dage, da børn rendte efter deres mor og far hele dagen og lærte af forældrenes fagområde. I dag skal vi have en anden mekanisme til at gøre det. Det handler om at skabe en ånd og et tankesæt.«

Der er i dag mere fokus på iværksættere end tidligere. Det offentlige forsøger at gøre det nemmere at stifte virksomhed, begreber som venturefonde og crowdfunding er kommet i spil. Derudover er et væld af iværksætterkonkurrencer blevet stablet på benene – og mange steder er der endda undervisning i det på folkeskoleniveau. Carsten Collin bifalder udviklingen, men han påpeger også, at der har været brug for det.

»Det er ofte her, at nyudvikling vokser frem. Det viser undersøgelser. Alt tyder på, at når det kommer til de banebrydende opfindelser, så skabes de så godt som altid i de små- og mellemstore entreprenante virksomheder,« siger han og tilføjer:

»Vi har brug for flere af den slags. Derfor skal vi huske at hylde dem og sætte fokus på, at de er et så vigtigt element i skabelsen af det erhvervsliv og de arbejdspladser, der skal til i et samfund. Vi er helt inde og kigge på fødekædens første led.«

Carsten Collin ser frem til at skyde årets konkurrence i gang. Både fordi det puffer til den nationale udvikling – men i høj grad også fordi den internationale del inspirerer. Og det er også i de dele af verden, der nok er allermest brug for det.

»Der kommer til stadighed interessante bud fra nye nationer i dysten. Bl.a. fra tidligere planøkonomiske lande, som nu for alvor er ved at løfte sig – men også fra Afrika, Latinamerika og Asien. Det betyder, at der er endnu flere innovative bud på, hvordan vi øger levestandarden og løser vores problemer,« siger EY-partneren.