Erhvervslivet vil have H1N1-vacciner til alle

Erhvervslivet ønsker mulighed for at tilbyde ansatte vaccine mod influenza A (H1N1) - tidligere kendt som svineinfluenza. Det kan de ikke i dag, fordi vaccinen sælges med førsteprioritet til regeringer.

Læs mere
Fold sammen
Men omkostningerne ved en voldsom influenzaepidemi kan komme til at overstige udgifterne ved at vaccinere hele befolkningen. Det skriver dagbladet Børsen.

»Det ville jo være en samfundsøkonomisk god investering, at der blev købt ind, så alle danskere kunne blive vaccineret. Hvis ikke sundhedsmyndighederne ønsker det, så ville det være oplagt at give virksomhederne mulighed for at købe det af de danske myndigheder, så de kan tilbyde det til deres medarbejdere,« siger Stine Pilegaard, afdelingschef i Dansk Erhverv.

Også DI tager situationen ganske alvorligt.

»Det, der er lagt op til, er jo, at vi kan få en ganske omfattende epidemi, som kan få ganske mange til at blive syge og dermed give anledning til en stor bunke tabte arbejdsdage,« siger cheføkonom Klaus Rasmussen, der opfordrer Sundhedsstyrelsen til at analysere sagen nærmere.

Som Børsen tidligere har skrevet, har Danske Bank regnet sig frem til, at influenzaen kan give et samlet engangstab for dansk økonomi på ca. 4 mia. kr. Et tal der er baseret på Sundhedsstyrelsens hovedscenarie med 1,5 mio. smittede og beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening, der angiver antallet af sygedage som følge af influenza A til 2,1 millioner.