Erhvervslivet skruer ned for klima-ambitioner

Sidste år var der nærmest ingen grænser for hvor store håb og forventninger, det danske erhvervsliv tillagde klimatopmødet COP15 i København. I år er de store forventninger lagt på hylden, og COP16 bliver mødt med stærkt begrænsede forhåbninger.

»Man skal ikke glemme, at der også sker meget på klimaområdet i blandt andet G20, EU og i et land som Kina. Indsatsen sker i parallelle spor, men det er alt sammen små skridt i den rigtige retning,« siger Thomas Nagy, vicedirektør i Novozymes. På billedet ses Novozymes’ direktør for Research og Development i Beijing, Wu Wenping. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medarbejderne fra en række danske virksomheder optager i disse dage adskillige flysæder med kurs væk fra snedækkede Danmark mod det solbeskinnede Cancun i Mexico for at deltage i FNs klimatopmøde COP16. Men forventningerne til årets store internationale klimatopmøde er stærkt afdæmpede i forhold til sidste år.

Mens Vestas har været talstærkt repræsenteret ved de seneste tre COPer, er selskabets deltagelse noget mere afdæmpet i år. Der bliver primært tale om at sende en mindre gruppe medarbejdere til Cancun i Mexico, hvor de skal informere om Vestas tekniske formåen.

Stine Bosse, koncernchef i Tryg, er aktiv i den internationale forsikringssammenslutning Geneva Association, der arbejder for at fremme klimaindsatsen. Hendes forventninger til COP16 er dog også afdæmpede:

I bedste fald kan COP16 være med til at genoplive den globale klimaindsats. Men der kommer ingen nye internationale rammeaftaler på klimaområdet, hvilket virksomhederne ellers har efterspurgt siden sidste års mislykkede topmøde i København. Sådan lyder vurderingerne fra en række danske virksomheder, som Berlingske Business har talt med.

»I Vestas har vi erkendt, at det globale klimaspor vil tage meget længere tid, end vi havde håbet. Derfor søger vi indflydelse både nationalt og regionalt, fordi vi har set, at det her er lettere at få politikerne til at føle sig ansvarlige, end i en international proces som COPen,« siger Peter Brun, vicedirektør og cheflobbyist hos Vestas.

Afdæmpet fremmøde

»Vi har ikke opgivet COP-processen. Men det er klart, at vi har tilpasset vores delegation i forhold til de senere år, fordi vi forudser, at COP16 får et meget teknisk præg,« siger Peter Brun.

De danske virksomheders interesseorganisation DI, der sidste år var stærkt aktive under COP15, sender også en delegation til Mexico. Men hvor ambitionerne fra DI sidste år blandt andet lød på at få klare rammer for fremtidens klimapolitik, er forventningerne i år skruet væsentligt ned.

»Det optimale resultat af COP16 vil være at få banket noget optimisme tilbage i den internationale klimaindsats, så vi kan nå mere ambitiøse mål næste år i Sydafrika til COP17,« siger Lars Bech, der er konsulent i DI.

Han vurderer, at FN mere end nogen sinde før har brug for opbakningen fra erhvervslivet, hvis den internationale klimaindsats skal holdes i live:

»Erhvervslivets deltagelse giver FN en berettigelse for at fortsætte processen. Hvis ikke vi bakkede op, så ville det være meget svært at fortsætte med et internationalt klimaspor,« vurderer han.

Ikke tid til at vente

»Det er ikke overraskende, at COP-sporet går langsomt, når man ser på, hvor komplekst problemet er og hvilke andre problemer, der plager verden. Men vi har ikke tid til at vente på en international aftale. Den skal der stadig kæmpes for, men i mellem­tiden må vi gå efter blandt andet nationale løsninger, der med tiden vil gøre det lettere at nå en international aftale.