Erhvervslivet ser en lys fremtid for deleøkonomi

Borgere, der tjener penge på at stille deres ejendom til rådighed, er kommet for at blive, siger Dansk Erhverv.

Borgere, der tjener penge på at stille deres ejendom til rådighed, er kommet for at blive, siger Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den enorme række af forretningsmodeller, som den fremadstormende deleøkonomi skaber, skal omfavnes.

Deleøkonomien er nemlig kommet for at blive, lyder det fra Dansk Erhverv, som glæder sig over, at EU-Kommissionen i et nyt udspil anbefaler, at EU-landene ikke sætter barrierer op for kørselstjenester som Uber og udlejningswebsider som Airbnb.

»Vi vil se flere turister, flere rejser, jobmuligheder og vækst i samfundet, hvis vi griber de muligheder, som deleøkonomien kommer med,« siger Geert Laier Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv, i en skriftelig kommentar.

»Men det kræver, at vi får indrettet regulering og lovgivning, så både nye og eksisterende virksomheder kan gribe de enorme muligheder, som den digitale tidsalder giver os,« siger han.

Deleøkonomien er anderledes end mere traditionelle forretningsmodeller, fordi almindelige borgere kan stille deres bil, ejendom eller anden ejendel til rådighed for andre og tjene penge på det.

EU-Kommissionen ønsker, at det bliver skabt nogle lovgivningsmæssige rammer og lige vilkår i alle EU-lande, der kan gøre det muligt at udvikle nye forretningsmodeller, som samtidig sikrer rimelig beskatning og ansættelsesvilkår.

»Ens regler for alle har den åbenlyse fordel, at du kan tage din forretningsidé og skalere den relativt problemfrit til hele EU, hvilket jo netop er én af de helt grundlæggende mekanismer i det indre marked,« siger Geert Laier Christensen.

Skatteyderne skal dog kontrolleres mere, lyder det fra underdirektøren. Det skal sikre, at Uber-chauffører eller udlejere af Airbnb-lejligheder rent faktisk betaler den skat, de skal.

»I dag er der ingen kontrol med de indtægter, som enkeltpersoner får via deleøkonomiske tjenester. Det kan man dog nemt etablere, uden at det skaber bøvl og byrder for danskerne,« lyder det fra Geert Laier Christensen.