Erhvervslivet ønsker kontantreglen helt fjernet

Nogle danske butikker skal kunne afvise at modtage kontanter, foreslår regeringen. Dansk Erhverv hilser initiativet velkommen, men ser gerne, at det gælder samtlige butikker.

Dansk Erhverv havde håbet, at dagligvarebutikkerne selv måtte bestemme, om de ville tage imod kontanter. Foto: Morten Stricker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 1. januar må en række danske butikker, restauranter og tankstationer sige »nej, tak« til dine kontanter. Det foreslår regeringen som ét af initiativerne i den vækstpakke, erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen fremlagde i dag.

Regeringen skriver, at kontantreglen skal delvist afskaffes »for udvalgte butikker, herunder restauranter, tøjbutikker og tankstationer.« Det fremgår ikke mere nøjagtigt hvilke butikker, der ikke længere skal være underlagt den såkaldte kontantregel, som forpligter butikkerne til at modtage kontanter.

Dansk Erhverv, der repræsenterer størstedelen af den danske detailhandel, hilser forslaget velkomment.

»Kontanter er både dyre og svære at håndtere for mange af vores medlemmer. Der er masser af steder, hvor man vil glæde sig, hvis man ikke længere skal være tvunget til at håndtere kontanter,« siger markedschef i Dansk Erhverv Henrik Hyltoft.

Han nævner take away-restauranter, tankstationer og kiosker, som nogle af de butikker, der vil få gavn ikke længere at være tvunget til at tage imod kontant betaling.

Med afskaffelsen af kontantreglen skal butikker ikke længere afsætte tid til at hente byttepenge og tælle kassen op. Butikkerne kan også spare på gebyrer, hvis de ikke længere skal hente og aflevere kontanter i banken.

Dansk Erhverv tror, at behovet for kontanter forsvinder inden for den nærmeste fremtid og havde håbet, at samtlige butikker helt kunne slippe for kravet om at skulle modtage kontanter.

»Det her er et glimrende sted af starte. Vi bevæger os nærmere et kontantløst samfund og havde håbet, at den enkelte butik selv måtte beslutte, om den vil have kontanter. Det bliver forhåbentlig virkelighed inden længe,« siger Henrik Hyltoft, som mener, at mange dagligvarebutikker kunne få gavn af at droppe kontanterne.

Sidste år var en delvis afskaffelse af kontantreglen også oppe at vende, men den røg ud i forbindelse med forligsforhandlingerne, blandt andet fordi Dansk Folkeparti var imod.