Erhvervslivet glæder sig over genåbning: Håber på storcentre og restauranter i næste runde

Fra på mandag genåbner en række liberale erhverv, heriblandt frisører, i Danmark. Den største frygt er, at danskerne er blevet bange for at gå ud, men det tyder antallet af frisørbookinger ikke på.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til fredag blev Folketingets partier efter timelange forhandlinger enige om en yderligere genåbning af Danmark.

Trods optimistiske analyser fra Statens Serum Institut og stort pres fra både virksomheder og organisationer, valgte politikerne en forsigtig start, som betyder at »visse liberale erhverv« får lov at åbne igen.

Visse liberale erhverv dækker blandt andet over frisører, fysioterapeuter, akupunktører, massører, tatovører og andre serviceerhverv, der har direkte kontakt med kunden, og som har været lukket siden medio marts i år. I alt drejer det sig ifølge Finansministeriets beregninger om 27.000 beskæftigede i branchen.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen havde håbet, at flere virksomheder kunne blive omfattet af genåbningen, men er dog tilfreds med den aftale, politikerne nåede frem til natten til fredag.

»Det er positivt, at man nu åbner blandt andre de liberale erhverv. Det er med til at give en psykologisk optimisme, som kan være med til at stimulere det indenlandske forbrug og dermed hjælpe detailhandlen. Detailhandlen er sammen med de liberale erhverv nogle af de hårdest ramte brancher,« siger Brian Mikkelsen og uddyber:

»Nu har vi sammen bekæmpet coronavirussen ved at holde os indendøre og ved at afholde os fra at gå ud og købe i butikker. Det, at man nu kan komme ud til liberale erhverv, betyder, at man måske også får lyst til at gå i butikker, og dermed er med til at sætte gang i samfundet igen. Man kan sige, at det at komme til frisøren er blevet lidt et symbol, på at komme ud igen,« siger Brian Mikkelsen.

Også hos Dansk Industri er der glæde.

»Vi befinder os i en kritisk fase lige nu, hvor Danmark har håndteret nedlukningen hurtigt, effektivt og handlekraftigt. Nu gælder det om at klare genåbningen lige så godt, så vi både sundhedsmæssigt og økonomisk kommer så hurtigt og godt igennem som muligt. Aftalen om, at de mindre liberale erhverv nu kan åbne, er godt nyt. Det giver grund til optimisme,« siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

Slut med kaffe og dameblade

Hos SMV Danmark, som blandt andre har frisører og fysioterapeuter som medlemmer, er der stor tilfredshed med, at politikerne har valgt at udvide genåbningen.

»Det er supergodt, at vi får åbnet op for frisører, fysioterapeuter og tandlæger. De har været utroligt økonomisk presset og har ikke mulighed for at indhente det tabte efter en genåbning, som andre virksomheder vil have. Den tid, en frisør ikke har klippet i den sidste måned, kan man ikke indhente. Det er bare tab. Den eneste måde, at mennesker i de liberale erhverv kan tjene underskuddet op igen, er ved at arbejde flere timer på den anden side af krisen. Derfor er vi rigtig glade for, at vi får de her virksomheder åbnet igen,« siger Jakob Brandt, politisk chef i SMV Danmark.

»Vi er glade for, at danskerne har været så gode til at forhindre smittespredningen, at selv i de værste scenarier, der bliver tegnet op, så ser det jo ikke ret skidt ud, så derfor kan vi også trygt gå til frisøren på mandag,« siger Jakob Brandt.

Langhårede danskere skal dog belave sig på, det er slut med at få en kop kaffe og læse op på seneste nyt i sladderbladene. Frisørerne vil nemlig tage en række forholdsregler, for at undgå smittespredning,

»Når jeg taler med vores frisørorganisation, så siger de, det der med, at man kommer lidt før og sidder og læser dameblade og får en kop kaffe, må skæres helt væk. Det bliver sådan, at man kommer ind, når frisøren har sprittet alt af og gjort rent. Man kommer, man bliver klippet, og man går igen, og der skal holdes afstand mellem kunderne,« fortæller Jakob Brandt.

Frisører i storcentre har lukket

Ifølge aftalen mellem Folketingets partier bliver der etableret sektorpartnerskaber, hvor brancher, myndigheder og fagforeninger hen over weekenden aftaler de nærmere detaljer omkring genåbningen. Derfor vil de endelige forholdsregler for de forskellige liberale erhverv bliver endeligt meldt ud senere.

Både Dansk Erhverv og SMV Danmark ærgrer sig over, at politikerne har valgt fortsat at holde butikker og liberale erhvervs i storcentre lukkede.

»Frisører og andre liberale erhverv i storcentre må desværre ikke åbne. Der sidder vi lidt tilbage og tænker, om der virkelig er så stor forskel på, om man er i et storcenter, hvor hovedgaden har et tag hen over sig, i forhold til den lokale gågade,« siger Jakob Brandt.

»Jeg tror godt, danskerne – selvom man er inde i et center, hvor man alligevel kommer for at købe ind i dagligvarebutikker – kan finde ud af at begå sig ansvarligt. Den havde jeg på min ønskeliste, men det er jo et politisk valg, og vi må håbe på, at de kommer hurtigst muligt herefter,« siger Jakob Brandt.

Politikerne fortsætter forhandlingerne om yderligere genåbning i uge 17, det vil sige i næste uge, men om en åbning af storcentre er på dagsordenen her, er ikke oplyst.

Er danskerne blevet bange?

Selvom Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv gerne vil have en hurtig åbning af storcentre og af caféer og restauranter, har han fuld forståelse for, at politikerne tager små skridt ad gangen.

»Det er meget fornuftigt, at man gør det gradvist, så det også bliver trygt for danskerne. Der er meget psykologi forbundet med det her. Nu ser vi frem til, at politikerne forhandler videre om en udvidelse af hjælpepakkerne, og om næste fase af genåbningen, hvor de forhåbentlig får storcentre og caféer og restauranter med,« siger Brian Mikkelsen.

Det bliver dog ikke kun med jubel, men også med en vis portion frygt i maven, at frisører og andre liberale erhverv slår dørene op på mandag, fortæller Jakob Brandt.

»Det her bliver kun en succes, hvis danskerne så rent faktisk vender tilbage både i butikkerne og til frisøren. Vores skrækscenarie er, at danskerne er blevet så forskrækkede, at de tror, at alt er farligt, og derfor ikke kommer ned i frisørsalonerne, selvom vi åbner og tager alle vores forholdsregler,« siger Jakob Brandt og fortsætter:

»Så kommer vi jo til at have alle udgifterne til at drive salonen og har kaldt medarbejderne hjem fra kompensationsordninger. Hvis omsætningen så ikke kommer, så er det jo en utrolig dårlig situation. Det er vigtigt, at danskerne forstår, at den her ekstreme nedlukning, vi har set, det var så at sige en meget stor forholdsregel, man tog. Man gik nok mere ud, end man havde behøvet, for at være på den sikre side. Tallene viser nu, at det kan vi godt håndtere.«

Frygten for, at kunderne bliver væk, ser dog fredag formiddag ud til at blive gjort til skamme.

Ifølge Ekstra Bladets liveblog er frisørernes online booking-systemer nærmest blevet bestormet.

Online-bookingtjenesten Klikbook, som har 1.500 frisører tilknyttet, fortæller til Ekstra Bladet, at »det er helt vildt« og melder om 15.000 bookinger fredag formiddag, mens bestilling.nu, som er en anden af landets store frisør-bookingtjenester, i en periode fredag morgen brød helt sammen.