Erhvervslivet betaler selv for lempelse i PSO

Flere, store erhvervs- og brancheorganisationer kritiserer finansieringen af lempelsen af PSOen i Vækstpakken aftalt mellem regeringen og Venstre.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sløjfede erhvervsstøttepuljer, ændringer i virksomhedsskatteordningen og allerede øremærkede penge til erhvervslivet fra sidste års vækstpakke betaler for regeringen og Venstres milliardlempelse i PSO-afgiften.

Ifølge et notat fra vækstforhandlingerne, der detaljeret beskriver finansieringen af PSO-lempelsen, fremgår det, at erhvervslivet selv bidrager med 7,4 milliarder kroner til den i alt 7,9 milliarder kroner store lempelse i PSO-afgiften, som går direkte til danske virksomheder.

Det møder nu kritik fra flere erhvervsorganisationer, fordi der i deres øjne alene er tale om en omlægning og ikke en lettelse.

»Meget af den PSO-lempelse, man har vedtaget, betales jo af erhvervslivet selv. Man har fundet pengene i et sammensurium af puljer, og der er ikke en egentlig nettotilgodeseelse af erhvervslivet,« siger Geert Laier Christensen, analysechef i Dansk Erhverv.

Ud af de i alt 7,4 milliarder kroner, som erhvervslivet selv bidrager med, kommer omkring 3,1 milliard kroner fra ændringer af den såkaldte virksomhedsskatteordning, som særligt små og mellemstore virksomheder benytter sig af.

I et høringssvar til Skatteministeriet kræver Landbrug og Fødevarer det forslag »taget af bordet«, fordi det ifølge organisationen pålægger en lang række virksomheder en ekstraregning på 1,7 milliarder kroner, som regeringen og Venstre ikke har taget højde for eller oplyst om.

»Man taler om, at man vil fremme væksten, og så får man ros for det. Når så man har fået alle roserne, så kommer man med et finansieringsforslag, der betyder, at der hentes milliarder af kroner fra erhvervslivet. Og vi må bare sige, at det her ødelægger mere, end det gavner,« siger Martin Merrild, der samtidig kritiserer Venstre for at sælge ud af deres politik:

»Jeg forstår ikke, hvad der foregår i Venstre. Jeg tror slet ikke, at de forstår konsekvenserne af det, de har sagt ja til,« siger Martin Merrild og understreger, at Landbrug og Fødevarer støtter ideen om en vækstpakke.

I Dansk Industri er tonen anderledes moderat.

»Vi havde naturligvis helst set, at man havde lavet deciderede lettelser ved at reducere de offentlige udgifter. Mange af de virksomheder, som får glæde af lettelserne af PSOen, er jo de samme virksomheder, som ville have kunnet få glæde af de erhvervsstøtteordninger, som nu fjernes,« siger Tine Roed.

På Christiansborg kritiserer de Konservatives formand også finansieringen.

»Det svarer lidt til at fodre hunden med dens egen hale. Og når man så lægger oveni, at regeringen sammen med Venstre vil finansiere afskaffelsen af brændeafgiften ved at hæve skatten på arbejde, så giver det slet ingen mening,« siger Lars Barfoed.