Erhvervslivet bakker op om opfordring til regeringen: »Så kan man klare rigtig meget«

Dansk erhvervsliv bakker op om økonomers og politikeres opfordring: Regeringen bør fremlægge en plan for, hvordan man vil håndtere en eventuel anden smittebølge. Det er afgørende for virksomhederne at kunne planlægge efter, hvad man politisk overvejer – men en fuldkommen nedlukning bør undgås.

Dansk erhvervsliv efterspørger også en klar plan, hvis en anden smittebølge rammer Danmark. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det danske erhvervsliv bakker fuldstændig op om den opfordring, som tre økonomer i Information er kommet med til regeringen:

Der bør fremlægges en plan for, hvordan regeringen vil håndtere en eventuel anden bølge eller en markant stigning i smitten.

Sådan lyder det samstemmende fra Dansk Industri (DI), Dansk Erhverv og SMVdanmark.

»Det er helt klar en god idé med en plan for, hvordan man vil håndtere en anden bølge, ud fra de erfaringer vi har gjort os i første bølge. Hvad er horisonten for virksomhederne? Hvad er behovet for forlængelse eller udvidelse af hjælpepakkerne? Der er en masse overvejelser, og det bør man lægge en plan for,« siger medlemsdirektør i DI Lars Frelle-Petersen til Berlingske.

I Information kommer opfordringen fra tre forhenværende overvismænd. Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet og senior fellow i tænketanken Kraka, siger til avisen:

»Hvis der kommer en ny smittebølge, skal vi vide, hvad vi har af beredskab. Vi skal vide, hvad vi kan foretage os, og hvilke redskaber man vil bruge for at dæmpe smittespredningen.«

Sammen med de to økonomiprofessorer fra Aarhus Universitet, Michael Svarer og Torben M. Andersen, som begge også sad i regeringens økonomiske ekspertgruppe, lyder der derfor en klar opfordring til at fremlægge en plan for, hvad regeringen vil gøre, hvis smitten blusser op.

»Det vil være en god investering at signalere, hvilke initiativer man har, og hvordan man holder øje med udviklingen. Virksomhederne har behov for at vide, hvad deres forventede efterspørgsel er, og den afhænger af, hvordan regeringen reagerer, hvis der kommer en genopblussen,« siger Michael Svarer til Information.

Opbakning fra politisk flertal og erhvervslivet

Samtidig beretter Berlingske i dag, at et politisk flertal bestående af Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, de Radikale og Enhedslisten også mener, at regeringen bør fremlægge en plan, og at de nuværende beredskabsplaner ikke er tilstrækkelige.

Og nu bakker erhvervslivet i form af de tre organisationer op om opfordringen.

»Vi er fuldstændig enige i, at det vil være fornuftigt med en udmelding om, hvordan man vil håndtere en eventuel nedlukning igen, selv om vi ikke håber, at det kommer dertil. Det vigtigste for virksomhederne er muligheden for at kunne planlægge, tilrettelægge forretningen og tage sine forholdsregler. Så kan man klare rigtig meget,« siger Morten Langager, der er direktør i Dansk Erhverv.

Han mener dog, at der stadig er dele af genåbningen, der mangler klarhed om. Eksempelvis seksdagesreglen i København, som er blevet kritiseret for at have store konsekvenser for hovedstadens økonomi og turismeerhverv. Samtidig er der fortsat uklarhed om, hvornår vi igen kan være flere hundrede mennesker samlet igen.

»Vi har nu også nogle erfaringer med, hvordan nedlukningen fungerede. Man kunne eksempelvis udarbejde en fasemodel for, hvad der bør lukke ned hvornår, så alt ikke lukker ned på én gang igen,« siger han.

Ny stor nedlukning vil være katastrofal

Hos SMVdanmark, der er brancheorganisation for 18.000 små og mellemstore virksomheder, bakker man også op om de tidligere overvismænds opfordring til regeringen:

»Usikkerheden er ofte stor i virksomhederne og især nu, hvor muligheden for en ny opbremsning er til stede. Virksomhederne træffer beslutninger ud fra en kalkuleret forventning om fremtiden, og nu er der bare en ekstra joker med muligheden for en sådan opbremsning,« siger administrerende direktør Jakob Brandt, som derfor mener, at det er en god idé at fremlægge de mulige scenarier.

Han er klar over, at det kan være svært at give nøjagtig information på forhånd, men om ikke andet kan man forsøge at planlægge de forskellige muligheder fra virksomhedernes side.

»Det påvirker jo, om man tør producere varer til lageret. Tør man leje nye lokaler? Tør man ansætte funktionærer? Det er der brug for at vide derude.«

Samtidig forventer han, at Danmark er meget bedre forberedt til en eventuel anden bølge. Der er i dag et helt andet testapparat og så videre, så man ikke bliver taget »med bukserne nede« igen.

»Og så tror jeg, at vi er mange, der gerne vil vide, om man fra regeringens side vil fortsætte den ekstreme forsigtighedspolitik, eller om man i højere grad vil lytte til myndighederne i anden runde. Det vil vi gerne have sat nogle ord på,« siger Jakob Brandt.

Også Dansk Erhverv og DI mener, at en fuldstændig nedlukning bør undgås.

»Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre alt for ikke at lukke ned igen, selv om det var det rigtige. Jeg har svært ved at se, at vi kommer i den situation, hvor vi skal gøre det så drastisk igen. Det er svært at forestille sig, og jeg vil håbe, at man går langt for ikke at gøre, som man gjorde i første omgang. Vi skal også tage hensyn til samfundsøkonomien, og det er vigtigt også for velfærdssamfundet, at vi har et erhvervsliv,« siger Morten Langager.

Lars Frelle-Petersen fra DI tilføjer:

»Set med virksomhedsøjne vil det være en rigtig grum situation at skulle lukke ned igen, og det kommer formentlig ikke dertil igen. Vi har nu hospitalskapacitet, erfaringer og så videre, som gør, at vi bør kunne lave nogle afbødende foranstaltninger, gå mere lokalt ind, bruge smitteopspringsappen og på den måde kunne lave mere koncentrerede indsatser,« siger han.