Erhvervsliv: Statsbank er ikke løsningen

Erhvervsorganisationer afviser en statsbank som løsningen på virksomhedernes kreditklemme. Men der er ros til Socialdemokraterne for at anerkende de små og mellemstore virksomheders problemer.

Foto: Scanpix. "Jeg vil ikke udelukke, at nogle virksomheder synes, det kan være dejligt med en statsbank, men som organisation ønsker vi ikke samfundet indrettet på en måde, der omfatter statsbanker. Det, mener vi helt principielt, er en forkert medicin,« siger Jens Klarskov adm. direktør i Dansk Erhverv.
Læs mere
Fold sammen
Diagnosen er rigtig, men medicinen forkert. Sådan lyder erhvervslivets reaktion på, at Socialdemokraterne vil hjælpe en række små og mellemstore virksomheder ud af kreditklemmen ved at oprette en statsbank.

»Vi er enige med Socialdemokraterne i, at der er et problem. Bankerne er blevet alt for forsigtige med at låne penge ud, og mange af vores virksomheder bliver mødt af højere renter, større gebyrer og krav om at stille større sikkerhed. Jeg vil ikke udelukke, at nogle virksomheder synes, det kan være dejligt med en statsbank, men som organisation ønsker vi ikke samfundet indrettet på en måde, der omfatter statsbanker. Det, mener vi helt principielt, er en forkert medicin,« siger Jens Klarskov adm. direktør i Dansk Erhverv.

Ros for bekymring
Han roser dog Socialdemokraterne for at bekymre sig om de små og mellemstore virksomheders problemer og ser frem til, at erhvervsorganisationerne i dag skal mødes med økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) for at evaluere og drøfte regeringens udspil til at hjælpe de små virksomheder.

»Vores budskab til politikerne er, at de kan give virksomhederne en håndsrækning ved at fastholde de moms- og skattekreditudvidelser, som regeringen spillede ud med i februar. Det er meget mere enkelt end at oprette en statsbank, og det vil vi også gerne i dialog med Socialdemokraterne om,« siger Jens Klarskov.

Socialdemokraternes forslag om at etablere en »Statens Erhvervsbank« får heller ikke opbakning i Håndværksrådet, selvom en planlagt ramme på 50 milliarder kroner bestemt vækker vicedirektør Ane Buchs interesse.

»Vi er enige i, at der er et problem, og at staten skal påtage sig sin del af ansvaret og gøre noget. Hvis Socialdemokraterne er klar med 50 milliarder kroner til det her område, så er det fantastisk, selvom der næppe bliver brug for så mange penge. Men vi støtter ikke modellen med en statsbank,« siger Ane Buch.

Enigheden om at kreditmulighederne er blevet alt for vanskelige for mange små og mellemstore virksomheder vil ordførende direktør i Danske Bank Peter Straarup ikke tilslutte sig. Men han er ikke sen til at bakke op om kritikken af en statsbank.

»Det lyder som en dårlig idé. Der er ikke fortilfælde, hvor staten har påtaget sig private bankopgaver, der har vist sig at være en god idé. I en periode med recession vil efterspørgslen efter lån falde, og der er gode kreditmuligheder til gode projekter i øjeblikket,« siger Peter Straarup.

Statslig forklædning
Ifølge Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, skal forslaget om en statsbank ses i lyset af, at lignende statslige udlånsordninger i udlandet har fungeret upåklageligt. Hun henviser blandt andet til, at den offentligt ejede tyske bank KfW stiller risikovillig kapital til rådighed for SMV-virksomheder, ligesom der i Sverige er en statslig fond, der fungerer som långiver til svenske virksomheder. Men det får heller ikke regeringen og Dansk Folkeparti til at omfavne forslaget om en statsbank.

"Vi risikerer bare, at etablere en ny Roskilde Bank i statslig forklædning. I bedste fald vil en statslig bank sikre, at der bliver lånt nogle penge ud, men jeg er overbevist om, at det bliver med tab til følge. Det vil i vid udstrækning være dem med en dårlig forretning, der henvender sig til en statsbank, og den vil give de private banker et alibi for at smide kunder ud af deres forretning," siger Kristian Thulesen Dahl finansordfører i Dansk Folkeparti.

Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, erklærer sig også som »lodret modstander af en statsbank«.

Læs også Mogens Vads seneste blogindlæg Statsbank - glem det