Erhvervsboss kritiserer millionbesparelser på Københavns Universitet

Topchef i rådgivningsvirksomheden Niras kritiserer, at Københavns Universitet i en stor sparerunde tager penge fra naturvidenskab.

Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

500 millioner kroner.

Så mange penge står Københavns Universitet til at skulle finde i en stor sparerunde, der er blevet bebudet onsdag.

En del af midlerne skal hentes fra det naturvidenskabelige fakultet, hvor knap otte procent af stillingerne nedlægges, oplyser universitetet.

Og det er en særdeles dårlig idé, lyder det fra Carsten Toft Boesen, administrerende direktør i rådgivningsvirksomheden, Niras. Virksomheden har 1300 ansatte heriblandt ingeniører, biologer og geologer samt fysikere og geografer.

»Det er ikke en god løsning at skære på nogle af de områder, som der netop efterspørges i virksomhederne. Det er uddannelser, hvor der er gode job, så det er selvfølgelig ærgerligt,« siger Carsten Toft Boesen

Han mener, at besparelsen på uddannelserne kan svække virksomhederne.

»Det, der sker, er, at vi prøver at finde nogen i udlandet til ledige stillinger. Alternativt kommer udenlandske virksomheder ind og vinder opgaver i Danmark, fordi de har den rigtige arbejdskraft. Så samfundsøkonomisk er det næppe særligt smart,« siger han.

På Københavns Universitet ventes det, at 209 personer kan imødese en fyreseddel, mens 323 stillinger enten nedlægges eller opsiges via frivillige fratrædelser. Hertil kommer, at universitetet vil uddanne 10 procent færre ph.d.’er i de kommende år.

Finansloven for 2016 indebærer ifølge Københavns Universitet, at universitetet med sikkerhed mister cirka 300 millioner kroner om året som følge af det såkaldte omprioriteringsbidrag på uddannelse.